Γλώσσα:
Home arrow Ποιοι είμαστε arrow Ιδρυτική Διακήρυξη
Ιδρυτική Διακήρυξη
Αθήνα,  Σεπτέμβρης 1981

Τριανταέξι χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η ανθρωπότητα βρίσκεται ακόμα μακριά από την εμπέδωση των βασικών εκείνων ανθρωπιστικών ιδανικών για τα οποία δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι θυσιάστηκαν στην πιο αιματηρή εκατακόμβη της Ιστορίας.

Ο ρατσισμός σε παλιές και νέες μορφές και χίλια πρόσωπα χωρίζει τους ανθρώπους σε πρώτης και δευτέρας ποιότητας και επιβάλλει σε εκατομμύρια ανθρώπους την πιο απάνθρωπη μεταχείριση.

Σε χώρες όπως η Νότια Αφρική μια λευκή μειοψηφία, εφαρμόζοντας το περίφημο «απαρχάϊντ» αρνείται στον ιθαγενή πληθυσμό κάθε δικαίωμα ισονομίας και αυτοπροσδιορισμού, εισβάλλει σε γειτονικές χώρες και απειλεί άλλες. 
 

Η νεοαποικιοκρατία και ο ιμπεριαλιστικός έλεγχος κρατάνε δεκάδες χώρες σε καθεστώς πλήρους οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής εξάρτησης και απομυζούν όλους τους πλουτοπαραγωγικούς τους πόρους.  

Απαράγραπτα δικαιώματα λαών, όπως του Παλαιστινιακού και εθνικών μειονοτήτων καταπατούνται με τον πιο αδίστακτο τρόπο, ενώ αλλού, όπως στην Κύπρο, η στυγνή βία διαιωνίζει «λύσεις» αυθαιρεσίας και καταπίεσης. 
 

Στρατιωτικά καθεστώτα και χούντες φιμώνουν και ματοκυλάνε δεκάδες λαούς στη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αφρική. Τουρκία, Χιλή, Σαλβαδόρ –μερικά κορυφαία παραδείγματα- πληρώνουν φοβερό τίμημα αίματος στον Μολώχ των πιο ανελέητων δικτακτοριών. 
 

Τέλος νεοφασιστικά κινήματα και παρακρατικοί μηχανισμοί απλώνουν το κύμα της τρομοκρατίας με στόχο την υπονόμευση της Ελευθερίας σε πάμπολλες χώρες.


Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση και με απόλυτη συνείδηση του χρέους και της ευθύνης που έχει ο κάθε άνθρωπος απέναντι στους συνανθρώπους του, όπου γης, εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο προχωρούμε στην ίδρυση Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, που σε συνεργασία με ανάλογες κινήσεις σ’ άλλες χώρες θα παλέψει για την προστασία των δικαιωμάτων των λαών. 
 

Κάνουνε έκκληση για την βοήθεια του λαού και του Τύπου και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας προς τον σκληρά δοκιμαζόμενο τουρκικό και χιλιανό λαό, που αυτές τις μέρες -11 και 12 Σεπτέμβρίου- ζούνε μία ακόμα μαύρη επέτειο της ανατροπής της δημοκρατίας από ξενοκίνητες χούντες. 
  


ΤΗΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ υπέγραψαν πάνω από 1000 προσωπικότητες και δεκάδες οργανώσεις της κοινωνικής, πολιτικής, πολιτιστικής ζωής της χώρας.Επόμενα >