Γλώσσα:
Home arrow Τομείς δράσης arrow Μετανάστες - Πρόσφυγες arrow - Αναζητήση άρθρου arrow Μετανάστες - Πρόσφυγες arrow Ένταση της καταστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες
Ένταση της καταστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες

 Το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με χρονοδιάγραμμα σε επίπεδο τριμήνου ανά έτος ως το 2023 το αργότερο, ενισχύει την καταστολή στα σύνορα, εντείνει τις απελάσεις, θεσμοθετεί συντονιστή επιστροφών και νέα επιχειρησιακή στρατηγική, τροποποίηση του κανονισμού Eurodac (για τα δεδομένα που συλλέγονται), ενίσχυση της FRONTEX, αξιόπιστο σύστημα ετοιμότητας και αντίδρασης σε περίπτωση κρίσεων, νομοθεσία για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης (όπως τις ονομάζουν) και ανωτέρας βίας, με την οποία θα καταργείται μέχρι και η Οδηγία για προσωρινή προστασία, πρόβλεψη ενίσχυσης των ΜΚΟ κ.α. Το νέο σύμφωνο αφήνει άθικτο τον «Κανονισμό του Δουβλίνου» και ενισχύει ουσιαστικά την πολιτική του εγκλωβισμού και της καταστολής, ενώ ονομάζει «αλληλεγγύη» το διαμοιρασμό της καταστολής και των απελάσεων.

Σύμμαχο στην ένταση της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών αποτέλεσε η κατάπτυστη απόφαση του 2020 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που άναψε το «πράσινο φως» για τις μαζικές επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών της ισπανικής κυβέρνησης, χωρίς εξέταση των αιτήσεων ασύλου σε ατομική βάση. Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε τα γεγονότα στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, στο Μαρόκο, όπου εκτιμάται ότι εισήλθαν σε ισπανικό έδαφος κολυμπώντας περισσότεροι από 8.000 απελπισμένοι άνθρωποι και σχεδόν οι 6.000 έχουν ήδη απελαθεί στο Μαρόκο. Ακόμα και έφηβοι και παιδιά αντιμετωπίζουν την άγρια καταστολή, ενώ ένας νεαρός μετανάστης έχασε τη ζωή του.  Και σε αυτή την περίπτωση, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Τουρκίας, επιχειρείται η έμφαση να δοθεί στο ζήτημα της δήθεν «πολιτικής ομηρείας» της ΕΕ, των εκβιασμών, ώστε να μείνει στο απυρόβλητο η αντιδραστική πολιτική της και μαζί να βαφτιστεί ως «αλληλεγγύη» ο διαμοιρασμός των απελάσεων και της καταστολής.

 

Στη χώρα μας, στη βάση του τελευταίου νόμου για το άσυλο, η κυβέρνηση προχωράει στο χτίσιμο των νέων κλειστών δομών σε εκτάσεις που επιτάχθηκαν στα νησιά και σε επέκταση της υφιστάμενης δομής στον Έβρο, στο Φυλάκιο της Ορεστιάδας. Στόχος είναι όλο και λιγότεροι μετανάστες να παίρνουν άσυλο, διαστρέφοντας την έννοια του πρόσφυγα, με σύντμηση προθεσμιών και επιβολή κυρώσεων στους αιτούντες, καταπατώντας και τις ελάχιστες διαδικασίες που έχουν τεθεί για την προστασία τους, όπως το δικαίωμα για εξέταση της αίτησης ασύλου σε ατομική βάση και όχι με τον απαράδεκτο «κοινό κατάλογο ασφαλών χωρών καταγωγής».  Για τον κύριο όγκο αυτών που φτάνουν στη χώρα και στη συνέχεια εγκλωβίζονται στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, επιφυλάσσεται απέλαση στην κόλαση των πολέμων που η ΕΕ και οι σύμμαχοί της σπέρνουν για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών τους ομίλων.

 

Η ΕΕΔΔΑ ενώνει τη φωνή της με το ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα της χώρας ενάντια στις φυλακές της ΕΕ, τους φράκτες, τη βάρβαρη πολιτική της καταστολής και των απελάσεων. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και συνολικά η ΕΕ, αξιοποίησαν την περίοδο της πανδημίας για να περάσουν σειρά αντιλαϊκές ρυθμίσεις σε βάρος των δικαιωμάτων των μεταναστών και προσφύγων, νέες διατάξεις για την κινητικότητα των εργατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνολικά για τα εργατικά δικαιώματα,  επέκταση των δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και ιμπεριαλιστικές αποστολές σε τρίτες χώρες.

 

Εντείνουμε την προσπάθεια για μέτωπο ενάντια σε μια πολιτική επιθετική απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Σε αυτή τη βαρβαρότητα που αντιστρέφει την πραγματικότητα και εξισώνει θύτη και θύμα, απαντάμε με ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης. 

 

 

Αθήνα, 27 Μάη 2021
< Προηγούμενα   Επόμενα >