Γλώσσα:
Home arrow Τομείς δράσης arrow Μέση Ανατολή, Αραβικός Κόσμος arrow - Αναζήτηση άρθρου arrow Παλαιστίνη arrow 15 Μάη. ΝΑΚΜΠΑ: 73 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
15 Μάη. ΝΑΚΜΠΑ: 73 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

Άλλη μια επέτειος της Νάκμπα τιμάται και φέτος από τον παλαιστινιακό λαό κάτω από αντίξοες συνθήκες εξαιτίας της συνεχιζόμενης επεκτατικής πολιτικής του Ισραήλ. Οι ισραηλινές επιθέσεις των πάνοπλων αρχών κατοχής ενάντια στους Παλαιστίνιους, που μόνο τους όπλο έχουν τις πέτρες, συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη με πολλούς νεκρούς και τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά.

 

Μετά τις συνεχιζόμενες αρπαγές παλαιστινιακής γης, τις εξώσεις παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους και τις επεκτάσεις των εποικισμών στη Δυτική Όχθη, η φετινή επέτειος της Νάκμπα σκιάζεται από νέες ισραηλινές επιθέσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, και πιο συγκεκριμένα στο τέμενος Αλ Άκτσα. Εκεί συγκεντρώθηκαν χιλιάδες μουσουλμάνοι για την τελευταία προσευχή της Παρασκευής του Ραμαζανιού, ορισμένοι από τους οποίους πέταξαν πέτρες σε ισραηλινούς στρατιώτες που έκαναν επιδεικτικά την εμφάνισή τους. Οι Ισραηλινοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα. Ο απολογισμός της επίθεσης ήταν 180 παλαιστίνιοι διαδηλωτές και 6 ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίες. 

Και ποια ήταν η αντίδραση των «ισχυρών» της γης σαν απάντηση στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των Παλαιστινίων; Οι ΗΠΑ κάλεσαν σε αποκλιμάκωση των εντάσεων και ματαίωση της έξωσης παλαιστινιακών οικογενειών στη συνοικία Σέιχ Τζαράχ. Ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή δήλωσε βαθιά ανήσυχος και κάλεσε σε ηρεμία και επίδειξη υπευθυνότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκφρασε την ανησυχία της για τις πιθανές εξώσεις παλαιστινιακών οικογενειών. Πόση υποκρισία μπορεί να χωρέσει σε τέτοιες δηλώσεις!

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταδικάζει για ακόμα μια φορά την επιθετική πολιτική του Ισραήλ ενάντια σε έναν ολόκληρο λαό. Καταγγέλλει τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, της ΕΕ και τους συμμάχους τους που με τις υποκριτικές δηλώσεις τους εξισώνουν θύτες και θύματα. Διαμαρτύρεται έντονα για τη στάση που κρατά ο ΟΗΕ, ο οποίος συνεχίζει να συντάσσεται με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις καταπατώντας έτσι τα δίκια των Παλαιστινίων.

 

Συμπαραστέκεται ολόψυχα στους δίκαιους αγώνες του παλαιστινιακού λαού για να αποκτήσει μια πατρίδα ελεύθερη, κυρίαρχη, ανεξάρτητη, στα σύνορα του 67 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

 

Απαιτούμε να γίνουν σεβαστά τα αιτήματα του παλαιστινιακού λαού για:

- Να σταματήσουν οι εποικισμοί και να αποχωρήσουν όλοι οι έποικοι που έχουν  εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του ΄67

- Να γκρεμιστεί το Τείχος της Ντροπής

- Να κατοχυρωθεί το δικαίωμα επιστροφής όλων των παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές Αποφάσεις του ΟΗΕ 

- Να αρθεί κάθε αποκλεισμός των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της  Γάζας

- Να απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές άμεσα όλοι οι Παλαιστίνιοι και οι άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι

- Να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός από όλα τα κατεχόμενα εδάφη του 1967,   συμπεριλαμβανομένων και των Υψωμάτων του Γκολάν και της περιοχής Σεμπάα του Νότιου Λίβανου

 

 Αθήνα, 12 Μάη 2021

< Προηγούμενα   Επόμενα >