Γλώσσα:
Home arrow Τομείς δράσης arrow Μέση Ανατολή, Αραβικός Κόσμος arrow - Αναζήτηση άρθρου arrow Παλαιστίνη arrow 17 Απρίλη: Ημέρα Παλαιστινίων Φυλακισμένων στις φυλακές του Ισραήλ
17 Απρίλη: Ημέρα Παλαιστινίων Φυλακισμένων στις φυλακές του Ισραήλ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) τιμά και φέτος τη 17η Απρίλη, Ημέρα των Παλαιστινίων Φυλακισμένων στις φυλακές του Ισραήλ.

 

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους 4.500 παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, ανάμεσά τους και 155 παιδιά, που κρατούνται σήμερα στις ισραηλινές φυλακές ενώ οι αρχές ασφαλείας του Ισραήλ παραβιάζουν καθημερινά και αδιάλειπτα κάθε τους ανθρώπινο δικαίωμα, όπως αυτό της υγείας. Στην εποχή της πανδημίας που μαστίζει τον πλανήτη, το Ισραήλ στερεί τα μέτρα προστασίας της υγείας των φυλακισμένων Παλαιστινίων.

 

Εκείνο, όμως, που πραγματικά συγκλονίζει είναι η συμπεριφορά του κράτους του Ισραήλ  απέναντι στα παιδιά. Από το 2000, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και της 4ης Συνθήκης της Γενεύης για την Προστασία των Αμάχων, το Ισραήλ συνέλαβε και φυλάκισε περίπου 12.000 παιδιά της Παλαιστίνης, ακόμα και 6χρονα, που κρατήθηκαν στους ίδιους χώρους με ενήλικες κρατούμενους, ενώ κάθε χρόνο φέρνει μπροστά στα ισραηλινά στρατιωτικά δικαστήρια 500-700 παιδιά.

Τα παιδιά αυτά συλλαμβάνονται βίαια, κακοποιούνται, ανακρίνονται για βδομάδες, εκφοβίζονται, κρατούνται στην απομόνωση, εκβιάζονται για να υπογράψουν έγγραφα στην εβραϊκή γλώσσα, την οποία δεν γνωρίζουν, δεν τους επιτρέπεται να δουν τους γονείς τους οι οποίοι, ορισμένες φορές, χάνουν τα ίχνη τους κατά τη μεταφορά τους από φυλακή σε φυλακή. Ακόμα και μετά την απελευθέρωσή τους, αντιμετωπίζουν προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, εξαιτίας των συνθηκών κράτησής τους στις ισραηλινές φυλακές.

 

Οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ συνεχίζουν να κρατούν την ίδια απαράδεκτη στάση εδώ και χρόνια απέναντι στον παλαιστινιακό λαό. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας με ένα κράτος που συστηματικά παραβιάζει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα του λαού της Παλαιστίνης.

 

Στεκόμαστε δίπλα στο λαό της Παλαιστίνης και διεκδικούμε μαζί του το δίκιο του. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική του και απαιτούμε να απελευθερωθούν αμέσως, πρώτα από όλα τα παιδιά της Παλαιστίνης από τις ισραηλινές φυλακές. Πιέζουμε, με κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας, για να απελευθερωθούν όλοι οι παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι που το μόνο τους αδίκημα είναι ότι αγωνίζονται για μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, στα σύνορα του ’67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

 

Αθήνα 15 Απρίλη 2021   

< Προηγούμενα   Επόμενα >