Γλώσσα:
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
Home arrow Τομείς δράσης arrow Μέση Ανατολή, Αραβικός Κόσμος arrow - Αναζήτηση άρθρου arrow Παλαιστίνη arrow 29 Νοέμβρη Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, που τιμάται κάθε χρόνο στις 29 Νοέμβρη από όλους τους αντιιμπεριαλιστές της γης, χαιρετίζει, για ακόμη μια φορά, τον ανειρήνευτο αγώνα του παλαιστινιακού λαού για μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα του κράτους του την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

 

Η φετινή επέτειος βρίσκει τον παλαιστινιακό λαό σε δεινότερη θέση από κάθε άλλη φορά, εξαιτίας της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, που εφαρμόζεται παγκόσμια πάντα με θύματα τους λαούς της γης και μοναδικούς κερδισμένους τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

 

Η επέτειος αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για να καταγγείλουμε το αμερικανόπνευστο Σχέδιο για τη συμφωνία Ισραήλ-Παλαιστίνης «Ειρήνη για Ευημερία», με το οποίο οι ΗΠΑ παρουσιάζουν το οικονομικό τους πρόγραμμα για την Παλαιστίνη. Η επίσκεψη Πομπέο στο Ισραήλ, που αναγγέλθηκε με τυμπανοκρουσίες ως «η πρώτη επίσκεψη αμερικανού ΥΠΕΞ στη Μέση Ανατολή», σηματοδότησε την εφαρμογή στην πράξη της προσάρτησης των παλαιστινιακών κατεχόμενων περιοχών της Κοιλάδας του Ιορδάνη καθώς και τις προσπάθειες των ΗΠΑ να προωθήσουν διμερείς συμφωνίες ανάμεσα στο Ισραήλ και χώρες της επιρροής τους.

 

Καταγγέλλουμε την πολιτική της ΕΕ, που επιμένει να καταδικάζει τις ισραηλινές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και μετά να καμώνεται ότι δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα για τα εγκλήματα του Ισραήλ. Να στέλνει οικονομική βοήθεια για την αποκατάσταση των ζημιών από τις ισραηλινές επιδρομές σε παλαιστινιακά εδάφη και μετά, με μια ανακοίνωσή της να βάζει στην ίδια ζυγαριά τα δίκια του αμυνόμενου παλαιστινιακού λαού και τη συνεχιζόμενη βαρβαρότητα του Ισραήλ.

 

Αλλά και τις τεράστιες ευθύνες του ΟΗΕ, που χαιρετίζει τις αμερικανικής έμπνευσης συμμαχίες με το Ισραήλ αποκαλώντας τις «πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή». 

 

Αμέσως μετά, το Ισραήλ ξεκίνησε βαρύτατες βομβιστικές επιθέσεις, πότε στη Λωρίδα της Γάζας και πότε σε περιοχές της Δυτικής Όχθης, για να συνεχίσει με αρπαγές παλαιστινιακής γης αλλά και κάθε είδους παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

 

Καταγγέλλουμε, τέλος, την πολιτική που ακολουθούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά οι οποίες στα λόγια αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, ενώ με τα έργα τους τα υπονομεύουν στηρίζοντας το Ισραήλ και την πολιτική του με στρατιωτικές και εμπορικές συμφωνίες, απλά και μόνο γιατί  έτσι εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των εγχώριων καπιταλιστικών ομίλων. Ανακηρύσσουν το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ σε φίλο και σύμμαχο της Ελλάδας, αρνούνται να επικυρώσουν την ομόφωνη απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου για την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης και ψελλίζουν μισόλογα για την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν ολόκληρη την Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα του Ισραήλ. 

 

Η ΕΕΔΔΑ, θα συνεχίσει να απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να αφουγκραστεί την επιθυμία του ελληνικού λαού για την προστασία της ειρήνης στην περιοχή, μακριά από ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους που σπέρνουν το θάνατο, την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Οι Τριμερείς Σύνοδοι, με τη συμμετοχή πάντα του Ισραήλ σ’ αυτές, δεν έχουν κανένα θετικό αποτέλεσμα για το λαό μας παρά μόνο κέρδη για τους κεφαλαιοκράτες της χώρας μας.

 

Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε να γίνουν σεβαστά από όλους τα αιτήματα του παλαιστινιακού λαού, που συμπυκνώνονται στα παρακάτω:

 

-Να σταματήσουν οι εποικισμοί και να αποχωρήσουν όλοι οι έποικοι που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του ΄67

-Να γκρεμιστεί το Τείχος της Ντροπής

-Να κατοχυρωθεί το δικαίωμα επιστροφής όλων των παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές Αποφάσεις του ΟΗΕ 

-Να αρθεί κάθε αποκλεισμός των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας

-Να απελευθερωθούν άμεσα όλοι οι Παλαιστίνιοι και οι άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές

-Να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός από όλα τα κατεχόμενα εδάφη του 1967, συμπεριλαμβανομένων και των Υψωμάτων του Γκολάν και της περιοχής Σεμπάα του Νότιου Λίβανου

 

Αθήνα, 25 Νοέμβρη 2020