Γλώσσα:
Home arrow Τομείς δράσης arrow Μετανάστες - Πρόσφυγες arrow - Αναζητήση άρθρου arrow Μετανάστες - Πρόσφυγες arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ & ΤΗΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ & ΤΗΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, μέρος του μαζικού κινήματος της χώρα μας, εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στους ξεριζωμένους όπου γης και στους πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας που βιώνουν με ολοένα μεγαλύτερη ένταση τις επιπτώσεις των σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των παζαριών στα οποία συμμετέχει ενεργά η αστική τάξη της χώρας, την ωμή παραβίαση και παραγραφή δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που κερδήθηκαν μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, την όξυνση της καταστολής απέναντι στο λαϊκό κίνημα και την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής με ενίσχυση του κατασταλτικού ρόλου της Frontex με δύο ομάδες ταχείας επέμβασης στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας με την Τουρκία και με άλλα μέσα.   

Η φετινή ημέρα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας βρίσκει τον εργαζόμενο λαό της χώρας μέσα στις πρωτοφανείς παγκόσμιες συνθήκες της επιδημίας του κορονοϊού και με τα παζάρια μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό να συνεχίζονται ως όχημα για τις ευρύτερες ιμπεριαλιστικές «διευθετήσεις» στην περιοχή.

Η ΕΕΔΔΑ καταδικάζει την πολιτική του διπλού εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και τη μετατροπή των ελληνικών νησιών σε φυλακές της ΕΕ, ώστε η Ελλάδα να παραμένει «αξιόμαχος» εταίρος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Τα παιχνίδια στον Έβρο για το άνοιγμα των συνόρων που παίζει η τουρκική αστική τάξη στα πλαίσια του σκληρού παζαριού που εκτυλίσσεται στην περιοχή τα αξιοποίησαν φασίστες, ρατσιστές, υπόδικοι εγκληματίες και ομάδες νεοναζί από τη Γερμανία εξαπολύοντας «κυνήγι κεφαλών μεταναστών». Οι ομάδες αυτές πήραν απάντηση από το πιο πρωτοπόρο λαϊκό κομμάτι της χώρας που αποκάλυψε ότι αυτό που εμφανίζεται ως ασπίδα και «χαρτί» της Ελλάδας είναι ο πυρήνας του προβλήματος: Η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και εξορύξεων, των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και ενέργειας, του εργατικού δυναμικού, το μοίρασμα των αγορών. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που προωθείται η λογική του «γκριζαρίσματος» του Αιγαίου και η λογική της συνδιαχείρισης, καλυμμένη πίσω από πλαστές εκκλήσεις για ειρήνη στην περιοχή, μιας ειρήνης με το πιστόλι στον κρόταφο.

Απάντηση πήρε η κυβέρνηση  το προηγούμενο διάστημα με τις πρωτοβουλίες στη Σάμο, στη Χίο, στη Λέρο, στη Λέσβο. Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου με δύο 24ώρες απεργίες και συλλαλητήρια κατάφερε να παρεμποδίσει την προσπάθεια υποταγής του λαού του νησιού στα σχέδια για δημιουργία νέων κλειστών hot spot ακόμα και ξερονησιών – φυλακών κάτεργων της ΕΕ που επιδιώχθηκε με μυστικές μονάδες ΜΑΤ.  

Οι προσπάθειες των ακροδεξιών μορφωμάτων, των φασιστών, των κάθε λογής ξενοφοβικών και ρατσιστών είναι καταδικαστέα και μόνο στόχο έχει την μετατροπή των προσφύγων και των μεταναστών από θύματα σε θύτες, ώστε να παρεμποδιστεί όποια πράξη αλληλεγγύης από την πλευρά των λαϊκών ανθρώπων που κατανοούν το δράμα των προσφύγων και τους λόγους που τους οδηγούν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, αλλά και κάθε προσπάθεια καλύτερης οργάνωσής τους απέναντι στις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα.

Είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να πιεστεί τώρα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα προστασίας της υγείας των περίπου 100.000 προσφύγων και των οικογενειών τους στα κέντρα ταυτοποίησης και στα κλειστά κέντρα-φυλακές. Δεν υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους μπορεί να γίνει αποδεκτό να χάσουν τη ζωή τους μέσα σε αυτήν την πανδημία. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει και το υπόλοιπο της χώρας ένα απέραντο νεκροταφείο ανώνυμων θυμάτων όπως εδώ και χρόνια η θάλασσα του Αιγαίου και οι όχθες του Έβρου με τα ταξίδια απελπισίας και τους παράπλευρους τζίρους δισεκατομμυρίων. Διεκδικούμε εδώ και τώρα μέτρα προστασίας για το λαό μας και τους πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς να υποχωρούμε από την πάγια διεκδίκησή μας για απεγκλωβισμό από τα νησιά, επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης ασύλου και όχι των απελάσεων όπως προβλέπει ο τελευταίος νόμος, άμεση προώθηση των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στις χώρες επιλογής τους.

Η ΕΕΔΔΑ θα συνεχίσει να παλεύει με όλες τις δυνάμεις της ενάντια στην ευρωπαϊκή αντιμεταναστευτική πολιτική. Μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα θα είμαστε στην πρώτη γραμμή ενάντια σε ό,τι γεννά τη φτώχεια, την προσφυγιά και τον ξεριζωμό.

 

Αθήνα, 21 Μάρτη 2020

< Προηγούμενα   Επόμενα >