Γλώσσα:
Home arrow Τομείς δράσης arrow Μετανάστες - Πρόσφυγες arrow - Αναζητήση άρθρου arrow Μετανάστες - Πρόσφυγες arrow ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ των κυβερνητικών σχεδίων για το μεταναστευτικό/προσφυγικό
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ των κυβερνητικών σχεδίων για το μεταναστευτικό/προσφυγικό

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταγγέλλει τα σχέδια της κυβέρνησης να «διευθετήσει» περαιτέρω το μεταναστευτικό/προσφυγικό καλλιεργώντας όλο και πιο απάνθρωπα και ασφυκτικά περιθώρια για τη μοίρα των μεταναστών και προσφύγων.

 

Πρώτο μέτρο στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου που θα κινηθεί σε άξονα αποκλεισμού τους από το δικαίωμά τους σε αυτό, που με τη σειρά του σημαίνει την εν τάχει αποστολή τους είτε προς την Τουρκία είτε προς τη χώρα προέλευσής τους, ανάμεσά τους και το Αφγανιστάν που θεωρείται πια ασφαλής χώρα. Παράλληλα, αναδείχθηκε αμέσως και η λειτουργία κλειστών- ελεγχόμενων κέντρων όπου θα φυλακίζονται όσοι πρόσφυγες παρουσιάζουν «παραβατική» συμπεριφορά αλλά και όλοι οι άλλοι που θα περιμένουν την εξέταση του αιτήματός τους για άσυλο. Αποθέωση του σχεδιασμού αυτού αποτελεί, κατά τα ανθρωπιστικά πρότυπα του Τραμπ, η δημιουργία  πλωτού τείχους για τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Η ΕΕΔΔΑ καταγγέλλει όλη αυτή τη βάναυση μεταχείριση των ανθρώπινων ζωών. Η προκλητική υπακοή της κυβέρνησης σε όλες τις υποδείξεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, όπως και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ωθεί στα άκρα την αντιμετώπιση  του προσφυγικού/μεταναστευτικού, ακολουθώντας τακτικές και μεθόδους που απέχουν όλο και περισσότερο από την ουσιαστική λύση, την ανακούφιση των λαών από το ιμπεριαλιστικό κυνήγι. Αντίθετα, οι λαοί αυτή τη στιγμή, τόσο ο ελληνικός όσο και οι πρόσφυγες/μετανάστες, οδηγούνται σε αδιέξοδα, την ίδια ώρα που οι νόμοι και οι διεθνείς συμφωνίες που χτυπάνε τα δικαιώματά μας και μας επιβάλλουν μια ζωή χωρίς διέξοδο, τηρούνται χωρίς καμιά επιφύλαξη ή πολύ περισσότερο χρησιμοποιούνται ακόμη και ως μέσα πίεσης, όπως συμβαίνει με το «ανοιγοκλείσιμο» ροών από την πλευρά της Τουρκίας επιδιώκοντας συνολικότερες διευθετήσεις στην περιοχή.

 

Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στα εγκλήματά τους. Η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική και η πιστή εφαρμογή της από τις ελληνικές κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ όσο και των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον εγκλωβισμό χιλιάδων ξεριζωμένων στην Ελλάδα αλλά και για την καταστολή σε βάρος τους.

 

Απαιτούμε τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης ασύλου και την άμεση προώθησή τους στις χώρες επιλογής τους.

Αθήνα, 17.2.2020

< Προηγούμενα   Επόμενα >