Γλώσσα:
Home arrow Τομείς δράσης arrow Μέση Ανατολή, Αραβικός Κόσμος arrow - Αναζήτηση άρθρου arrow Σουδάν arrow Ζήτω ο αγώνας του σουδανικού λαού για δημοκρατία και ελευθερία!
Ζήτω ο αγώνας του σουδανικού λαού για δημοκρατία και ελευθερία!

Ο σουδανικός λαός έχει βιώσει τον εφιάλτη ενός πολύχρονου εμφύλιου πολέμου από το 1946 όταν η αγγλική αποικιοκρατία φεύγοντας άφησε πίσω της σαν κληρονομιά το «διαίρει και βασίλευε» αλλά και μια εναλλαγή δικτατορικών καθεστώτων με σύντομες ανάπαυλες κοινοβουλευτικής «δημοκρατίας», τις οποίες κάθε φορά κέρδιζε με ανειρήνευτους αγώνες για δημοκρατία, ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Τον Απρίλη της περσινής χρονιάς, όταν οι συνεχιζόμενοι αγώνες του σουδανικού λαού και η διεθνής κατακραυγή υποχρέωσαν τον ισλαμιστή δικτάτορα, Ομάρ αλ Μπασίρ, σε παραίτηση, τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβαν οι στρατηγοί, δηλώνοντας ότι η εξουσία τους είναι προσωρινή και μοναδικό τους μέλημα η δημοκρατική μετάβαση της χώρας στον κοινοβουλευτισμό.

Ο σουδανικός λαός, όμως, που γνωρίζει πολύ καλά πόσο διαρκούν τέτοιου είδους «δημοκρατικές μεταβάσεις» και τι ακολουθεί κάθε φορά, οργάνωσε πολύμορφες διαδηλώσεις, οι οποίες χτυπήθηκαν ανελέητα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Μόνο στη διάρκεια της τελευταίας καθιστικής διαμαρτυρίας, σκοτώθηκαν 101 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 326, σύμφωνα με την ανακοίνωση επιτροπής γιατρών, οι οποίοι δήλωσαν ότι καταμέτρησαν 61 νεκρούς σε νοσοκομεία και 40 στο Νείλο. 

 

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταγγέλλει την αιματηρή καταστολή των πολύχρονων αγώνων του σουδανικού λαού από τις κάθε είδους σουδανικές εγκάθετες κυβερνήσεις. Καταγγέλλει τη σουδανική αστική τάξη που διαχρονικά επέβαλε και στήριξε αυτές τις κυβερνήσεις. Καταγγέλλει τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ, οι οποίοι με υποκριτικές δηλώσεις τους ζητούν την ομαλή μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία. Λες και δεν γνωρίζουν ότι έναν αιώνα τώρα ο σουδανικός λαός θυσιάζεται στο βωμό των συμφερόντων τους και στην ακατανίκητη απληστία τους να υφαρπάξουν τον τεράστιο πλούτο αυτής της αφρικανικής χώρας, ο λαός της οποίας λιμοκτονεί ζώντας σε ανείπωτη φτώχεια.

 

 

          Αθήνα, 5 Ιούνη 2019

< Προηγούμενα