Γλώσσα:
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
Home arrow Τομείς δράσης arrow Λατινική Αμερική και Καραϊβική arrow - Αναζήτηση άρθρου arrow Βενεζουέλα arrow ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη ωμή επέμβαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας, που έχουν οδηγήσει σε μεγάλες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες.

 

Στην προσπάθειά τους να επιφέρουν το ταχύτερο δυνατό την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας, οι ΗΠΑ, με τη βοήθεια αντιδραστικών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής, του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών και της Ομάδας της Λίμα, στήριξαν τον Χουάν Γουαϊδό, πρόεδρο της Βουλής που ελέγχεται από την αντιπολίτευση και η λειτουργία της έχει ακυρωθεί από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, ο οποίος, επικεφαλής της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, αυτοανακηρύχτηκε «μεταβατικός πρόεδρος» λόγω του «κενού εξουσίας» που υποτίθεται ότι υπάρχει.

Καταγγέλλουμε τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ που όχι μόνο αναγνώρισε τον Γουαϊδό σαν «μεταβατικό πρόεδρο», αλλά και απείλησε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας με νέα μέτρα, ακόμα και στρατιωτικά, και κάλεσε το στρατό να παρέμβει. Καταγγέλλουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, που οι φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις κρατών μελών της έσπευσαν να καταδικάσουν για μια ακόμα φορά την κυβέρνηση Μαδούρο και να την καλέσουν να προχωρήσει σε νέες, «δίκαιες και ελεύθερες» εκλογές. Καταγγέλλουμε τις αντιδραστικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής που για μια ακόμα φορά στάθηκαν στο πλευρό των ΗΠΑ, σε κατάφωρη αντίθεση με τη θέληση των λαών τους.

 

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στο λαό της Βενεζουέλας και στις προοδευτικές δυνάμεις και στηρίζουμε τις προσπάθειές τους να λύσουν μόνοι τους τα σοβαρά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, χωρίς ξένες επεμβάσεις.

 

 

Αθήνα, 26 Γενάρη 2019