Γλώσσα:
20 Ιούνη 2018 - Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

20 Ιούνη 2018 - Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης  (ΕΕΔΔΑ) εκφράζει την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες και μετανάστες και καταγγέλλει την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής κυβέρνησης.  Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα που εντείνεται, η εμπλοκή της χώρας στα σχέδια ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ που δυναμώνει, η όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα σε μεγάλες δυνάμεις, αλλά και καπιταλιστικά κράτη όπως το Ισραήλ, η Τουρκία κ.ά. επιδρούν στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών.  

Η κυβέρνηση έχει εντείνει την καταστολή απέναντι στους πρόσφυγες με κρατήσεις σε κλειστά κέντρα στην ηπειρωτική χώρα, προκειμένου να εξετάζεται εκεί το αίτημα των ξεριζωμένων, στα πλαίσια της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ενώ υπάρχουν πολυάριθμες καταγγελίες για επαναπροωθήσεις. Μεγάλος αριθμός οικογενειών κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ φτάνουν και πάλι στον Έβρο, μια διαδρομή ιδιαίτερα επικίνδυνη μετά την ανόρθωση του φράχτη και το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. Χιλιάδες αιτήσεις στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) παραμένουν σε εκκρεμότητα. Η  κατάσταση στα ΚΥΤ είναι φοβερή, με τον αριθμό των ανθρώπων που συνωστίζονται σ’ αυτά να ξεπερνά κατά πολύ την αρχική χωρητικότητά τους. Η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά σε καταυλισμό μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα ανέδειξε επιπλέον την τρομερή αθλιότητα των συνθηκών διαβίωσης και την άγρια εκμετάλλευση που επικρατεί σε βάρος τους.

Η πολιτική της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης και οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες του νησιωτικού πληθυσμού τις οποίες προσπαθεί να καπηλευτεί η ναζιστική, εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και άλλες ρατσιστικές ομάδες. Υπάρχει αύξηση ξενοφοβικών πράξεων κατά προσφύγων και μεταναστών, όπως η εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της Κοινότητας Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Αθήνα, η επίθεση σε μετανάστες στο Μενίδι κ.ά. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η άμεση αντιμετώπιση της προβοκατόρικης δράσης φασιστοειδών και αντιδραστικών δυνάμεων.

Διεκδικούμε:

- Να αποσύρει η κυβέρνηση τη στήριξη της στη συμφωνία ΕΕ–Τουρκίας και να χορηγήσει στους ξεριζωμένους τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες τελικού προορισμού τους

- Να εξασφαλιστούν με ευθύνη της κυβέρνησης, χωρίς τη μεσολάβηση ΜΚΟ, αξιοπρεπείς όροι διαμονής, σίτισης, περίθαλψης, διερμηνείας, νομικής προστασίας, μόρφωσης – ψυχαγωγίας για τα παιδιά και γενικότερα κάθε μέτρο που έχει σχέση με τη διαβίωση των μεταναστών και προσφύγων όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα μας

 

- Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και κάθε μορφή εμπλοκή σ’ αυτούς 

 

- Άμεση αντιμετώπιση της προβοκατόρικης δράσης φασιστοειδών και αντιδραστικών δυνάμεων.

 

Αθήνα, 20 Ιούνη 2018

< Προηγούμενα   Επόμενα >