Γλώσσα:
Απελευθέρωση της Παλαιστίνιας Αχέντ Ταμίμι

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η πρόσφατη σύλληψη της Παλαιστίνιας Αχέντ Ταμίμι από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής με την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής, έφερε ξανά στο προσκήνιο το τεράστιο πρόβλημα των παιδιών και εφήβων της Παλαιστίνης που συλλαμβάνονται και καταδικάζονται από ισραηλινά στρατοδικεία.

 

Κάθε χρόνο, περίπου 700 παιδιά κάτω των 18 ετών από τα κατεχόμενα της Δυτικής Όχθης συλλαμβάνονται, ανακρίνονται, κρατούνται και καταδικάζονται από τα ισραηλινά στρατοδικεία. Περισσότερα από 12.000 έχουν συλληφθεί από το 2000 μέχρι σήμερα ενώ 300 από αυτά κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές ή σε κρατητήρια από τον Ιούλη του 2017. Οι συλλήψεις αυτές γίνονται είτε στη διάρκεια διαδηλώσεων διαμαρτυρίας είτε αμέσως μετά ή και σε νυχτερινές επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής. Πολλά από τα παιδιά αυτά κρατούνται στις ίδιες φυλακές με τους ενήλικες κάτω από τραγικές συνθήκες.

Η πιο συνηθισμένη κατηγορία που τους απαγγέλλεται είναι η επίθεση με πέτρες, κατηγορία που, σύμφωνα με το στρατιωτικό νόμο του Ισραήλ, επισύρει έως και 20ετή φυλάκιση. Τις περισσότερες φορές, όμως, κρατούνται χωρίς καμιά κατηγορία ή η φυλάκισή τους βασίζεται στη μαρτυρία των ισραηλινών στρατιωτών και μόνο. Οι απειλές για σεξουαλική κακοποίηση ή ακόμα και βιασμό από τους ισραηλινούς στρατιώτες, στη διάρκεια της σύλληψής τους για να ομολογήσουν, είναι όλο και πιο συχνές, ενώ πολύ συνηθισμένα είναι ο εξευτελισμός τους, τα ψυχολογικά αλλά και σωματικά βασανιστήρια.

 

Ενώ η σχετική Σύμβαση του ΟΗΕ ορίζει ότι παιδιά θεωρούνται όσα είναι κάτω των 18 ετών, ο ισραηλινός στρατιωτικός νόμος δικάζει παιδιά άνω των 16 ετών σαν ενήλικες. Το γεγονός ότι η καταδικαστική απόφαση βασίζεται στην ηλικία που έχουν τα παιδιά στη διάρκεια της δίκης τους και όχι όταν διέπραξαν το αδίκημα, κάνει ακόμα δυσχερέστερη την κατάσταση. 

 

Η εκπαίδευση των παιδιών διακόπτεται με τη σύλληψή τους ενώ, μέσα στις φυλακές, είναι από ελλιπής έως ανύπαρκτη. Ακόμα και στις φυλακές όπου η εκπαίδευση επιτρέπεται, επιβάλλονται περιορισμοί και τα παιδιά διδάσκονται μόνο μαθηματικά και ανθρωπιστικά μαθήματα, ενώ άλλα μαθήματα απαγορεύονται για «λόγους ασφαλείας». Τα δε κορίτσια κάτω των 18 ετών δεν έχουν δικαίωμα σε κανενός είδους μόρφωση.

 

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) απαιτεί την άμεση απελευθέρωση της Αχέντ Ταμίμι και όλων των παιδιών και εφήβων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Καλεί τον ελληνικό λαό να καταδικάσει κάθε παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Με τη διεθνιστική του αλληλεγγύη να σταθεί στο πλευρό του ενάντια σε κάθε ισραηλινή επίθεση αλλά και σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στην περιοχή.

 

Ζήτω ο δίκαιος αγώνας του παλαιστινιακού λαού

ενάντια στην ισραηλινή καταπίεση!

 

Αθήνα, 31 Γενάρη 2018     
< Προηγούμενα   Επόμενα >