Γλώσσα:
Home arrow Τομείς δράσης arrow Μετανάστες - Πρόσφυγες arrow - Αναζητήση άρθρου arrow Μετανάστες - Πρόσφυγες arrow ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

 Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διεκδικεί το δικαίωμα των προσφύγων στην επιλογή του τόπου εγκατάστασής τους, στην οικογενειακή συνένωση, στην εργασία και τη στέγη, στην εκπαίδευση των παιδιών. Αναγνωρίζουμε στους μετανάστες και πρόσφυγες το δικαίωμα να ζουν όπως θέλουν, να κάνουν όσα παιδιά επιθυμούν, να έχουν χώρο προσευχής, να κυκλοφορούν εάν το θέλουν οι γυναίκες με το μαντίλι στο κεφάλι και χαιρετίζουμε τα προσφυγόπουλα που πήγαν στα σχολεία. Τα παιδιά είναι αυτά που θα μάθουν πιο εύκολα την ελληνική γλώσσα και θα αποτελέσουν κρίκο κοινωνικής δικτύωσης και των ενηλίκων με την ντόπια κοινωνία.  Χαιρετίζουμε τους γονείς, τους μαθητές, τους δασκάλους και τους φορείς τους, που υποδέχτηκαν στα σχολεία τα προσφυγόπουλα και αποδοκιμάζουν και απομονώνουν τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές. Οι φωνές αυτές για να  αθωώσουν το καπιταλιστικό σύστημα από τα εγκλήματά του και να αποπροσανατολίσουν αξιώνουν να αποκλειστούν τα προσφυγόπουλα από το σύστημα εκπαίδευσης. 


Η αλληλεγγύη έχει να κάνει με την προσφορά προς το δοκιμαζόμενο πληθυσμό, αλλά και με την ανάδειξη των αιτιών του ξεριζωμού του.
 Καλούμε σε συνέχιση και σε ενίσχυση της ταξικής αλληλεγγύης μέσα στα σχολεία και στα κέντρα φιλοξενίας, ιδίως στα πιο απομονωμένα, και σε καταπολέμηση της ξενοφοβικής και ρατσιστικής προπαγάνδας. 
Η επιλογή για απομακρυσμένες τοποθεσίες και για μεγάλο μέγεθος των βασικών κέντρων φιλοξενίας (π.χ. Σκαραμαγκάς, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις συνωστίζονται 3.000 άτομα), όπως και η προχειρότητα στον τρόπο λειτουργίας των Δομών Υποδοχής Εκπαίδευσης των προσφύγων, χωρίς τα αναγκαία μέτρα για τη σωστή και ολοκληρωμένη υποδοχή και εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, πολλαπλασιάζει τα προβλήματα. 

Η ΕΕΔΔΑ καταδικάζει την παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων όπως κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη της Γενεύης. Καταδικάζουμε Ευρωπαϊκή Ένωση και κυβέρνηση για τις αποφάσεις για «επιστροφή όλων των παράτυπων μεταναστών» από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία, την «ταχεία επιστροφή όλων των προσφύγων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας», π.χ. Αφγανοί αλλά και Σύροι πρόσφυγες που μπορεί, λέει, η χώρα τους να έχει πόλεμο αλλά η πόλη τους να είναι ασφαλής. Θεωρούμε  επίσης πως ο ρυθμός αντιμετώπισης των αιτήσεων ασύλου είναι πολιτική υπόθεση. Ο ρυθμός του σταγονόμετρου που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα υποτάσσεται στη νομιμοποίηση και δικαιολόγηση των επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, και στην αποδοχή της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που προσαρμόζεται στις ανάγκες της αστικής τάξης κάθε χώρας για φτηνό εργατικό δυναμικό.   

Αναφορικά με την εκπαίδευση των παιδιών απαιτούμε από την κυβέρνηση:

- Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών αποκλειστικά με κρατική ευθύνη.

-Να διασφαλισθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό και να καλυφθούν όλες οι υλικές και λοιπές προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, τόσο στα σχολεία όσο και στους χώρους φιλοξενίας.

-Εμβολιασμοί και ιατρικές βεβαιώσεις με ευθύνη των δημόσιων δομών υγείας. 

- Να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των παιδιών στα σχολεία. 


Μπλόκο στο φασισμό και το ρατσιστικό δηλητήριο. Πάλη ενάντια στο σύστημα που γεννάει πολέμους, φτώχεια,
 προσφυγιά και θάνατο.


Αθήνα, 13 Οκτώβρη 2016

< Προηγούμενα   Επόμενα >