Γλώσσα:
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
Home arrow Τομείς δράσης arrow Λατινική Αμερική και Καραϊβική arrow - Αναζήτηση άρθρου arrow Βενεζουέλα arrow Για την παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ σε ένδειξη αλληλεγγύης στο λαό της Βενεζουέλας

 Σε συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη και παράσταση διαμαρτυρίας στην αμερικάνικη πρεσβεία, προχώρησαν το μεσημέρι, εργαζόμενοι, γυναίκες φοιτητές και μέλη του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο λαό της Βενεζουέλας.

Την κινητοποίηση διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ενώ συμμετείχαν η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ, η ΠΑΣΕΒΕ καθώς και μέλη της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ).

 

Το «παρών» έδωσε και ο Α' Γραμματέας της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Ερνέστο Μπορντιέρ.

Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο της Διεθνούς Μέρας Δράσης για Αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας, που αποφάσισε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ).

 Μιλώντας στη συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη, ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, με την ιδιότητα του γγ του ΠΣΕ, εξέφρασε την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού, στο λαό της Βενεζουέλας και απαίτησε την κατάργηση του διατάγματος του προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα, που χαρακτηρίζει τη Βενεζουέλα ως «ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ».

 Πρόσθεσε πως «η συμπαράσταση, η αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας αλλά και γενικότερα στους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο του αμερικάνικου αλλά και του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού είναι καθήκον όλων των κινημάτων, πρέπει να είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος γιατί βασική μας αρχή είναι ότι κάθε λαός είναι αρμόδιος και αποκλειστικά υπεύθυνος να αποφασίζει για τα του τόπου του, τα του οίκου του, και δεν χρειάζεται ούτε τις συμβουλές, ούτε τη θανάσιμη προστασία του ιμπεριαλισμού».

 Στη συνέχεια η Δέσποινα Μάρκου, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ, διάβασε το ψήφισμα διαμαρτυρίας της κινητοποίησης, στο οποίο μεταξύ άλλων εκφράζεται η αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας και απαιτείται η άμεση κατάργηση του διατάγματος Ομπάμα. Παράλληλα καταδικάζονται «οι απαράδεκτες και επικίνδυνες επεμβάσεις των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας» και σημειώνεται ότι «η πορεία της κάθε χώρας είναι υπόθεση του λαού της».

Ακολούθως, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην αμερικάνικη πρεσβεία, όπου και θυροκόλλησαν το ψήφισμα.

Αθήνα, 17.4.2015