Γλώσσα:
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
Home arrow Τομείς δράσης arrow Άλλοι τομείς arrow - Αναζήτηση άρθρου arrow Διάφορα arrow Απολογισμός 2014 - Προγραμματισμός

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 2014, 30.3.2015 

Α) ΓΕΝΙΚΑ

Από τις αρχές του χρόνου έχουμε μια νέα κατάσταση, μια νέα συγκυβέρνηση, αυτή τη φορά ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που συνεχίζει στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση με την προηγούμενη. Η πολιτική της κυβέρνησης υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, των μεγάλων οικονομικών ομίλων, κι αυτό χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις με τους λεγόμενους εταίρους. Η «αριστερή» φρασεολογία χρησιμοποιείται για τη χειραγώγηση του λαού. 

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που κι αυτό ακόμα από πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών έγινε πρόγραμμα σε βάθος τετραετίας, αποσκοπεί στη διαχείριση ενός μέρους της ακραίας φτώχειας. Και δεν μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση επιδιώκει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου και συνεχίζει την πρόσδεση της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή συνεχίζουν τα μνημόνια και τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, που αποβλέπουν στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στην ακόμα πιο άδικη φορολογία, στο ξήλωμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Οι φτωχοί θα πληρώνουν και για τους άπορους, όπως διαπιστώθηκε και από το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, στο οποίο πήγε ακόμα πιο πίσω και από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.  

Ο χαρακτήρας της συγκυβέρνησης, παρά τις μεγαλοστομίες που εξακολουθούν να ακούγονται, έχει πια αποκαλυφτεί, δυο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Αποδέχτηκε το 70% των μέτρων των μνημονίων, ενώ το υπόλοιπο 30% θα είναι νέα μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΟΣΑ και βάφτισε την τρόικα Ομάδα Βρυξελλών που θα εξακολουθήσει να αξιολογεί την εφαρμογή των αποφάσεων. Οι εφαρμοστικοί νόμοι παραμένουν σε ισχύ και η «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», που σε κάθε περίπτωση προωθεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, αποδείχτηκε κι αυτή φιάσκο: Η πρώτη ενέργεια στην οποία συμμετείχε η ελληνική κυβέρνηση ήταν η παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η πρώτη πρεσβεία που επισκέφτηκαν ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Άμυνας ήταν του Ισραήλ, εξακολουθεί η υποστήριξη ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, όπως στην Ουκρανία, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (που συντονίζεται από το στρατηγείο της Λάρισας).

Η κατάσταση στην περιοχή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται, οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες αξιοποιούν τους τζιχαντιστές που οι ίδιες εξόπλισαν και εκπαίδευσαν για την προώθηση των σχεδίων τους στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, την ευρύτερη περιοχή. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις δημιουργούν στρατιές προσφύγων που καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες, και στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα είναι ένα ακόμα πρόσχημα για να ενταθούν τα κατασταλτικά μέτρα σε ευρωπαϊκές χώρες. Παρά τις συμφωνίες που υπογράφηκαν για την Ουκρανία, οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, η κυβέρνηση της Τουρκίας, με τις πλάτες των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, έχει αποθρασυνθεί τελείως και προβάλλει επικίνδυνες απαιτήσεις, και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΗΠΑ-ΕΕ με τη Ρωσία κλπ. εγκυμονούν κινδύνους γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης.

Όλα αυτά κάνουν την κατάσταση στην οποία δρα η ΕΕΔΔΑ ακόμα πιο πολύπλοκη και δύσκολη και θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και οι δυσκολίες γενικά του μαζικού κινήματος, και φυσικά και της ΕΕΔΔΑ, που αποτελεί τμήμα του. Παρά τις δυσκολίες, επιμείναμε αγωνιστικά με την αλληλεγγύη μας, ενημερωτικά με εκδηλώσεις, με προσπάθεια πάνω από όλα να ευαισθητοποιηθεί ο ελληνικός λαός για τα προβλήματα που βιώνουν άλλοι λαοί κοντινότεροι ή πιο μακρινοί. Όλα αυτά τα πραγματοποιήσαμε άλλοτε σαν ΕΕΔΔΑ και άλλοτε σε συνεργασία με άλλους φορείς, άλλοτε με πολύ θετικά αποτελέσματα και άλλοτε με λιγότερο θετικά, κύρια εκεί όπου υπεισέρχεται ο οικονομικός παράγοντας. Θετικά προχώρησε και φέτος η συνεργασία με την ΕΕΔΥΕ, την ΟΓΕ, τον Ελληνοκουβανικό.

Η δράση μας, όπως πάντα, επικεντρώθηκε σε όλα εκείνα για τα οποία μας δεσμεύει το καταστατικό μας αλλά και σύμφωνα με τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών μας. Πιο συγκεκριμένα:

Β) ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Πολλά χρόνια τώρα συζητάμε για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τη δημιουργία της Μεγάλης Μέσης Ανατολής. Και είναι πολλά χρόνια τώρα που χτίζουν αυτή τη Μέση Ανατολή με εντάσεις, επιθέσεις, προσπάθειες διχοτομήσεων, σπορά διχόνοιας, ανατροπές μη αρεστών κυβερνήσεων, δημιουργία συμμαχιών. Όλα στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

 

Έτσι, γίναμε μάρτυρες της συνεργασίας ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΕΕ-Τουρκία και πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Περσικού Κόλπου για την ανατροπή των κυβερνήσεων Συρίας, Ιράκ, Λιβύης. Είδαμε να γεννιέται μια συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, του πάλαι ποτέ άσπονδου εχθρού τους με το αιτιολογικό της «αντιμετώπισης» των τζιχαντιστών και των ακραίων ισλαμιστών. Σημειώσαμε την αντίδραση των, μέχρι πρότινος, συμμάχων των ΗΠΑ, Σαουδικής Αραβίας και χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου όπως Μπαχρέιν, Κατάρ, Ομάν, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είδαν τα συμφέροντά τους να κλονίζονται από μια τέτοια συμμαχία. Από την άλλη, η προώθηση των συνομιλιών και της συνεργασίας ΗΠΑ-Δύσης-Ιράν έκαναν τους δυο πιστούς συμμάχους των ΗΠΑ, Τουρκία και Ισραήλ, παρά τις διαφορές τους, να συμφωνήσουν στην κοινή αμφισβήτηση των θέσεων του αμερικανού προέδρου. Τέλος, υπάρχει η Λιβύη, στην οποία μετά τη διάλυση που επέφερε ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, οι δύο αντίπαλες κυβερνήσεις της, αυτή του διεθνώς αναγνωρισμένου πρωθυπουργού Αμπντάλα αλ Θίνι με έδρα το Τομπρούκ και η παράλληλη ισλαμική Λιβυκή Αυγή με έδρα την Τρίπολη, κάνουν προσπάθειες να έρθουν σε έναν μεταξύ τους συμβιβασμό και τη δημιουργία μιας ενωτικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των «τζιχαντιστών».

Όλα αυτά δείχνουν ότι συμμαχίες και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα κράτη της περιοχής αλλάζουν καθημερινά αλλά το μόνο που παραμένει σταθερό και υπαρκτό, ορατό διά γυμνού οφθαλμού, είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι λαοί της περιοχής από τους καθημερινούς ανταγωνισμούς και τις λυκοσυμμαχίες των ιμπεριαλιστών, που έχουν μετατρέψει την περιοχή σε μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί.

Επίσης, είναι γνωστό ότι ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να ακυρώσει στην πράξη αυτά τα σχέδια είναι οι ίδιοι οι λαοί με τους μαζικούς ταξικούς αγώνες τους, με τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη, με αλληλοβοήθεια και αλληλοκατανόηση, με το να μη δέχονται να γίνονται έρμαια των παιχνιδιών που παίζονται σε βάρος τους από τις δυνάμεις του κεφαλαίου, τους ιμπεριαλιστές.

 

Παλαιστίνη

  

Μέσα σε αυτό το αξεδιάλυτο κουβάρι συμφερόντων και αντιπαραθέσεων βρίσκεται και η Παλαιστίνη, που έχει να αντιμετωπίσει τα αρνητικά αποτελέσματα όχι μόνο των περιφερειακών αντικρουόμενων συμφερόντων και αντιπαραθέσεων, αλλά και τα δικά της προβλήματα με τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ. Μια επιθετικότητα που είχε σαν αποτέλεσμα να ζητήσει η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης τον τερματισμό του συντονισμού ασφαλείας με το Ισραήλ. Εξέλιξη που ενδεχόμενα θα οδηγήσει στην παραπέρα κλιμάκωση της έντασης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Και σαν να μην έφταναν αυτά, ήρθε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνει τις πιέσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή, με το πρόσχημα του ελέγχου των οικονομικών πόρων για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας. Είναι και αυτή μια προσφιλής αντιμετώπιση των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, που ενισχύουν τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ, ενάντια στο βασανισμένο λαό της Παλαιστίνης.

Η ΕΕΔΔΑ, πιστή στη φιλία της με το λαό της Παλαιστίνης και αλληλέγγυα μαζί του μέχρι να δικαιωθούν οι αγώνες του, στέκεται πάντα στο πλευρό του με παραστάσεις διαμαρτυρίας, ενημερωτικές εκδηλώσεις, με προσπάθειες να ευαισθητοποιήσει τον ελληνικό λαό για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή. Έτσι, τη χρονιά που πέρασε είχαμε μια αρκετά έντονη δράση και συμμετοχή σε εκδηλώσεις συμπαράστασης στο λαό της. Γενικά ήταν τέτοια η κατάσταση στην Παλαιστίνη που μπορούμε να πούμε ότι σχεδόν μονοπώλησε τις δραστηριότητές μας.

Συγκεκριμένα, όλο το 2014 το Ισραήλ συνέχισε τους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη και την καταστολή των Παλαιστίνιων. Το καλοκαίρι βομβάρδισε ανελέητα την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας πάνω από 2.000 ανθρώπους, κυρίως άμαχους, γυναίκες και παιδιά, καταστρέφοντας ό,τι υποδομή απέμενε (νοσοκομεία, σχολεία, κατοικίες, κλπ.), αφήνοντας πίσω τους πάνω από 11.000 τραυματίες και 600.000 άστεγους και εκτοπισμένους.

Έτσι, η ΕΕΔΔΑ αποφάσισε, εκτός από κινητοποιήσεις και καταγγελίες, να οργανώσει καμπάνια αλληλεγγύης και συμπαράστασης στα παιδιά της Παλαιστίνης και συγκεκριμένα στα παιδιά που ζουν στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη Βόρεια Γάζα, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή έκτασης 1,4 τετραγωνικών μέτρων, όπου ζουν περίπου 300.000 κάτοικοι. Δώσαμε στην καμπάνια τον τίτλο «Τα παιδιά της Παλαιστίνης διεκδικούν το μέλλον που ονειρεύονται». Σ’ αυτά τα πλαίσια, δώσαμε ανακοίνωση στα ΜΜΕ για το λογαριασμό στον οποίο όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν την ενίσχυσή τους, που είναι πάντα ευπρόσδεκτη όσο μικρή κι αν είναι. Επίσης, ήρθαμε σε επαφή με φορείς από διάφορα μέρη της Ελλάδας, οι οποίοι οργάνωσαν πρωτοβουλιακά είτε σε συνεργασία με την ΕΕΔΔΑ, εκδηλώσεις συμπαράστασης και ενημέρωσης με ομιλητή τον Άκελ Τακάζ, πρόεδρο της Παλαιστινιακής Επιτροπής Ειρήνης & Αλληλεγγύης.

Κανονικά συνεχίζεται και το πρόγραμμα των «υιοθεσιών» παιδιών από την Παλαιστίνη, αν και μέχρι σήμερα δεν καταφέραμε να βρούμε παιδιά από τη Γάζα.

Συρία

 

Στη Συρία, οι ιμπεριαλιστές συνέχισαν σχεδιασμένα την επέμβαση σαν μέρος του σχεδίου για τον έλεγχο της περιοχής, κατάφεραν να διαιρέσουν το λαό της αξιοποιώντας εντεταλμένους αντιφρονούντες, και συνέχισαν τις πιέσεις και τις απειλές ακόμα και μετά τα αποτελέσματα των εκλογών από τις οποίες ο πρόεδρος Άσαντ κέρδισε περίπου το 75% των ψηφοφόρων.

Σήμερα, μετά την καταστροφή των χημικών που οι ιμπεριαλιστές χρησιμοποίησαν σαν πρόσχημα της επέμβασης στη Συρία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους υλοποιούν τα επιθετικά τους σχέδια με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών και επιμένουν στην ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, προετοιμάζοντας λύση μέσα από την αξιοποίηση «αντιπολιτευόμενων» δυνάμεων που είναι στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών στοχεύσεων.

Σε συνεργασία με την ΕΕΔΥΕ και με τη δράση μας συνεχίζουμε την πάλη κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για καμιά εμπλοκή της κυβέρνησης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για το κλείσιμο των ευρωατλαντικών στρατιωτικών βάσεων, για την επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από το εξωτερικό.

 

Γ) ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

 

Το 2014 για τη Λατινική Αμερική ήταν μια χρονιά εκλογών (Σαλβαδόρ, Κολομβία, Βραζιλία, Περού, Βολιβία, Βραζιλία, Ουρουγουάη). Παρά το γεγονός ότι λατινοαμερικάνοι αναλυτές περίμεναν αρνητικά αποτελέσματα για τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, λόγω των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, ωστόσο κατάφεραν σε όλες τις χώρες που είχαν τη διακυβέρνηση να την κρατήσουν. Έτσι στο Σαλβαδόρ τις εκλογές κέρδισε για δεύτερη θητεία το Μέτωπο Φαραμπούντο Μαρτί για την Εθνική Απελευθέρωση (FMLN). Στη Βραζιλία παρά την άγρια καταστολή των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας του καλοκαιριού του 2014 στα πλαίσια του Μουντιάλ, παρέμεινε η Ντίλμα Ρουσέφ, στη Βολιβία κέρδισε πάλι ο Έβο Μοράλες και στην Ουρουγουάη για ακόμα μια φορά το Ευρύ Μέτωπο.

Ωστόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις αυτές εξακολουθούν να είναι μεγάλα, αφού σε όλες τις χώρες οξύνονται τα λαϊκά προβλήματα. Αν εξαιρέσει κανείς μια σειρά κοινωνικά μέτρα που έχουν πάρει, για παράδειγμα στον τομέα της υγείας, της παιδείας, στην καταπολέμηση της φτώχειας, κλπ., που δεν υποτιμούμε,  γενικά η πολιτική που ακολουθούν δε διαφέρει από εκείνη που ακολουθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το μεγάλο κεφάλαιο διατηρεί την εξουσία, έχει στην ιδιοκτησία του τα μέσα παραγωγής και καρπώνεται μεγάλο μέρος του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Στην Κολομβία τις εκλογές κέρδισε και πάλι ο Χουάν Μανουέλ Σάντος, αφού κατάφερε να κερδίσει τον αντίπαλό του σηκώνοντας τη σημαία των ειρηνευτικών συνομιλιών που η κυβέρνησή του διεξάγει με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας-Στρατός του Λαού. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε προαναγγείλει πολλές φορές τον τερματισμό τους. Οι συνομιλίες αυτές, που ξεκίνησαν το 2012 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα στην Αβάνα, έχουν οδηγήσει σε κάποιες επιμέρους συμφωνίες, χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες, αφού έχει συναποφασιστεί ότι θα ενημερώσουν αφού λήξουν. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στον 34ο γύρο των συνομιλιών. Το Φλεβάρη του 2015, ο Τζον Κέρι ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ ο Μπέρναρντ Άρονσον για να παρακολουθεί τη διαδικασία ειρήνευσης. Μέσα στο 2014, πάντως, συνεχίστηκαν οι λαϊκές εκδηλώσεις υποστήριξης στις συνομιλίες στην ίδια την Κολομβία. Ένα ακόμα σημαντικό μέτωπο πάλης του λαϊκού κινήματος ήταν ο αγώνας για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές της χώρας.

Στη Βενεζουέλα, στις 12 Φλεβάρη του 2014 ξέσπασαν μεγάλες διαδηλώσεις στους δρόμους του Καράκας και άλλων πόλεων, οργανωμένες από την ντόπια αντίδραση, που χειραγωγεί κυρίως φοιτητές ιδιωτικών πανεπιστημίων, και ενορχηστρωμένες από τον ιμπεριαλισμό, κύρια των ΗΠΑ και με συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, οργανώθηκαν διαδηλώσεις και από τις δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. Τα γεγονότα αυτά κόστισαν τη ζωή σε πάνω από 40 διαδηλωτές και από τις δύο πλευρές, καθώς και αστυνομικών. Από τότε η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί και συνεχίζονται και το 2015 διαδηλώσεις και συγκρούσεις στους δρόμους της χώρας. Στα μέσα Φλεβάρη του 2015 η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ματαίωσε πραξικόπημα που ετοιμαζόταν να εκδηλωθεί, οργανωμένο από τις ντόπιες αντιδραστικές δυνάμεις, τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ. Τα στοιχεία που παρουσίασε ενέπλεκαν στο σχέδιο και τον αντιδραστικό δήμαρχο του Καράκας, τον οποίο οι δήμαρχοι της Αθήνας Γ. Καμίνης και της Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης έσπευσαν με ανακοίνωσή τους να υποστηρίξουν. Γενικά, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη με απρόβλεπτη έκβαση. Οι ΗΠΑ, σε συμμαχία με την ΕΕ, κύρια τη Γερμανία, φαίνεται πως θα συνεχίσουν τις πιέσεις και τις επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας. Πρόσφατα, και συγκεκριμένα στις 9 Μάρτη 2015, η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη Βενεζουέλα «απειλή για την εθνική ασφάλειά» τους και επέκτεινε τις κυρώσεις που έχει επιβάλει και σε άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Η Βραζιλία συγκλονίστηκε τη χρονιά που μας πέρασε από μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας με νεκρούς και τραυματίες που ξεκίνησαν με αφορμή την άνοδο της τιμής των εισιτηρίων των μέσων συγκοινωνίας στην πρωτεύουσα και ξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα, και σαν διαμαρτυρία στα μέσα καταστολής αλλά και στα έξοδα που η χώρα έκανε με αφορμή το Μουντιάλ 2014. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκανε πίσω σε ορισμένα μέτρα που είχε εξαγγείλει, η κατάσταση παραμένει σαν καζάνι που βράζει.

Στο Μεξικό πραγματοποιήθηκαν μεγάλες φοιτητικές διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα της αντιδραστικής κυβέρνησης, και η χώρα συγκλονίστηκε από την εξαφάνιση/δολοφονία φοιτητών στην επαρχία Γκερέρο και την κατοπινή ανακάλυψη κάποιων από τα πτώματα, ενώ συνεχίζονται οι δολοφονίες στελεχών του ΚΚ Μεξικού που δίνουν τη μάχη σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, μεγάλες απεργίες και διαδηλώσεις διεξάγονται και η στρατιωτικοποίηση της χώρας προχωράει ακόμα περισσότερο.

Στην Κούβα στις 17 Δεκέμβρη έγινε η ανακοίνωση από τον πρόεδρό της Ραούλ Κάστρο στην Αβάνα και από τον Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ ότι ξεκινούν επίσημα οι συνομιλίες για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων, μια διαδικασία που χρειάζεται να παρακολουθούμε, γιατί ο ιμπεριαλισμός δεν παραιτείται από τα υπονομευτικά του σχέδια. Την ίδια μέρα, επέστρεψαν στην Αβάνα οι τρεις Κουβανοί πατριώτες που παρέμεναν φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Η αποφυλάκισή τους ήταν μια μεγάλη νίκη του κουβανικού λαού, αλλά και του κινήματος αλληλεγγύης.

Το Τμήμα μέσα στο 2014 δε λειτούργησε σαν τμήμα. Αυτό οφείλεται σε πολλά προβλήματα. Τα οικονομικά μας δε μας επιτρέπουν πια ταξίδια στη Λατινική Αμερική, πράγμα που σημαίνει ότι η ενημέρωσή μας περιορίζεται σ’ ό,τι μας γράφουν ή αναφέρουν γενικά οι οργανώσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε στις διάφορες χώρες. Ήδη έχουμε πάνω από δύο χρόνια που δεν έχουμε επισκεφτεί κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής. Για τον ίδιο λόγο δεν μπορούμε να πάρουμε μέρος σε συνεδριάσεις και συναντήσεις ευρωπαϊκών οργανώσεων και δικτύων των οποίων είμαστε μέλη. Το ίδιο συμβαίνει και όταν μας καλούν σε συναντήσεις για την Κολομβία, τη Βενεζουέλα, κλπ.

Συνεχίζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς της Λατινικής Αμερικής, καταδικάζουμε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο εσωτερικό των χωρών.

 

Δ) ΤΜΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ

 

Πλέον η δραστηριότητα της διακρατικής ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των επιχειρήσεων με στρατιωτικά ή μη στρατιωτικά μέσα, μέσω της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), διευρύνεται συνεχώς. Συνολικά από το 2003 μέχρι και το 2014 έχουν αναπτυχθεί 32 αποστολές στην Ευρώπη, την Αφρική, τη Μ. Ανατολή και την Ασία. Από τις 16 επιχειρήσεις/αποστολές που βρίσκονταν σε εξέλιξη στα τέλη του 2014, η Ελλάδα συμμετέχει ή έχει συμμετάσχει σε αποστολές στην Κεντρο-Αφρικανική Δημοκρατία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Σομαλία, το Μάλι, το Κόσσοβο, τη Γεωργία και την ευρύτερη περιοχή, στη Λιβύη, το Αφγανιστάν, στο Κέρας της Αφρικής κ.α. Η διαδικασία εφαρμογής των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκέμβρη του 2013 βρίσκεται σε εξέλιξη με πολύ σημαντικές πολιτικές τη «συνεκτική προσέγγιση» της ΕΕ για την αντιμετώπιση κρίσεων, καθώς και την αντιμετώπιση νέων «αναδυόμενων προκλήσεων ασφαλείας». 

Σε ό,τι αφορά τα σύνορα της ΕΕ, αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος της δράσης του Frontex από την ίδρυσή του το 2004 και την έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας του το 2005, έχει επικεντρωθεί στην εφαρμογή της επονομαζόμενης Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Συνόρων της ΕΕ, πλέον όμως η δράση του Frontex επεκτείνεται και εκτός των συνόρων της ΕΕ.  Οι βασικές μεταναστευτικές διαδρομές που τελούν υπό παρακολούθηση είναι: α) Η διαδρομή της δυτικής Αφρικής, που αφορά κυρίως το πέρασμα από χώρες της δυτικής Αφρικής, κυρίως από τη Σενεγάλη και τη Μαυριτανία, στα Κανάρια Νησιά. Η πρόσβαση των μεταναστών στον «παράδεισο» της ΕΕ μειώθηκε μετά το 2006, μεταξύ άλλων, λόγω της κοινής επιχείρησης «Ήρα» που συντόνισε το Frontex, λειτουργώντας πέρα από τα σύνορα της ΕΕ μέσω διακρατικών συμφωνιών της Ισπανίας με τη Μαυριτανία και τη Σενεγάλη. β) Η διαδρομή της δυτικής Μεσογείου, που αφορά το πέρασμα από τη βόρεια Αφρική στην ιβηρική χερσόνησο, όπως επίσης και τη διαδρομή από τους ισπανικούς θύλακες της Θέουτα και Μελίγια, που χρησιμοποιείται κυρίως από Αλγερινούς και Μαροκινούς που επιχειρούν να περάσουν στην Ισπανία και τη Γαλλία. Το 2014 λόγω της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Μάλι και της κατάστασης στο Σουδάν και νότιο Σουδάν με τη διχοτόμηση, το Καμερούν, τη Νιγηρία, το Τσαντ και της επέμβασης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μεγάλα τμήματα του πληθυσμού αυτών των χωρών εξαναγκάζονται σε μετακίνηση. Πλέον οι ισπανικοί θύλακες προσελκύουν έναν μεγάλο αριθμό Σύρων. γ) Η διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου, που αφορά μετανάστες που έρχονται από τη Βόρεια Αφρική προς την Ιταλία και τη Μάλτα. Συχνά μετανάστες από το Κέρας της Αφρικής ή τις δυτικές αφρικανικές οδούς περνάνε στη Λιβύη πριν αρχίσουν το ταξίδι προς την ΕΕ. Το 2014 περισσότεροι από 170.000 μετανάστες έφτασαν στην Ιταλία, πολλοί έχοντας ξεκινήσει από τη Λιβύη. Η πλειοψηφία είναι μετανάστες από τη Συρία και την Ερυθραία. Μόνο το 2014 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κατέγραψε πως  περίπου 3.500 μετανάστες πέθαναν στα νερά της Μεσογείου. δ) Οι περισσότεροι μετανάστες που εντοπίζονται στη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου, που  αφορά στο πέρασμα στην ΕΕ από την Τουρκία μέσω της Ελλάδας, της νότιας Βουλγαρίας και της Κύπρου, είναι Σύριοι, Αφγανοί και Σομαλοί. Το 2014 η διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε αριθμό περασμάτων στην ΕΕ, με την μεγαλύτερη πίεση να εμφανίζεται στο ανατολικό Αιγαίο. Το 2014 ο αριθμός των συλλήψεων προσφύγων πολέμου από τη Συρία εκτινάχθηκε σε 32.520 σε σύνολο 77.163 συλλήψεων από αστυνομικές και λιμενικές αρχές για είσοδο και παραμονή στην Ελλάδα. ε) Η κυκλική διαδρομή Ελλάδα–Αλβανία, που αφορά κυρίως αλβανούς οικονομικούς μετανάστες για αγροτικές και οικοδομικές εργασίες. Το 2014 οι εντοπισμοί έπεσαν στις 8.840, με βασική αιτία τη νέα πολιτική για την έκδοση βίζας, ενόψει της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ (πολιτική εκβιαστική και εκμεταλλευτική) και τη διάχυση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το κύρια γεγονότα αναφορικά με τους μετανάστες και πρόσφυγες το 2014 στην Ελλάδα αφορούσαν στην ψήφιση του ενιαίου μεταναστευτικού κώδικα, με  ζητήματα όμως όπως η αποσύνδεση των ενσήμων από την άδεια παραμονής και η συμμετοχή των μεταναστών στις τοπικές εκλογές (υπάρχει απόφαση του Α.Π. που απαιτεί συνταγματική αλλαγή), να μην επιλύονται. Ο νέος νόμος ουσιαστικά συγκεντρώνει την υπάρχουσα νομοθεσία σ’ έναν ενιαίο κώδικα. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς έγιναν θανατηφόρα ναυάγια στο Φαρμοκονήσι και τη Σάμο και αθωωθήκαν ο μεγαλοτσιφλικάς και οι βοηθοί του για τη δολοφονική επίθεση ενάντια στους εργάτες γης της Μανωλάδας που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους. Η υπόθεση για τη βίαιη απώθηση προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα από το Λιμενικό της βάρκας στο Φαρμακονήσι μπήκε αρχικά στο αρχείο και στη συνεχεία ουσιαστικά δεν θίχτηκε. Στο τέλος του 2014 περίπου 200 πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία πραγματοποίησαν μαζί με τις οικογένειές τους καθιστική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα, που διαλύθηκε με επιχείρηση των ΜΑΤ – οι πρόσφυγες και τα πράγματά τους απομακρύνθηκαν, με την κυβέρνηση να μιλάει για προσωρινή λύση. Οι απαράδεκτες συνθήκες στα κέντρα κράτησης φέρνουν εκ νέου στο προσκήνιο την απαίτηση για κλείσιμο εδώ και τώρα της Αμυγδαλέζας και όλων των κέντρων κράτησης. Την απαίτηση για παροχή φιλοξενίας σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής όσων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, με ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σίτιση, όπου θα γίνεται η πρώτη αντιμετώπιση των αναγκών τους, για τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους έχουν προορισμό άλλες χώρες και τη χορήγηση ασύλου ή άλλης μορφής επικουρικής διεθνούς προστασίας με διαδικασίες γρήγορες και αξιόπιστες. Για την προστασία όσων διώκονται για τις προοδευτικές απόψεις και τη δράση τους από ιμπεριαλιστικά κέντρα και αντιδραστικά καθεστώτα. Την κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου.

Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οι υποκινούμενες εμφύλιες συρράξεις, η ένταση της καταστολής και τα ολοένα αυξανόμενα εγκλήματα θανάτου μεταναστών είναι προφανές πως αποτελούν εξέλιξη εφαρμογής παλιών πολιτικών που προσαρμόζονται στις νέες ανάγκες του κεφαλαίου. Αποτελούν σύμμαχο και τροφοδότη των φαινομένων εθνικισμού στις χώρες της ΕΕ που ενισχύει όλα τα προηγούμενα χρόνια η βαθιά και παρατεταμένη κρίση, η αντεπαναστατική ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη και η διάλυση της ΕΣΣΔ, η αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των ενταγμένων σε αυτή εθνικών κυβερνήσεων, η ύπαρξη εκατομμυρίων ανέργων και ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στις χώρες της ΕΕ.

Η δράση του Τμήματος μέσα στο 2014 ήταν περιορισμένη, αν λάβουμε υπόψη ότι οι πολιτικές εξελίξεις ήταν πολλές και εξαιρετικά αρνητικές σε αυτόν τον τομέα. Παρ’ όλα αυτά, η ΕΕΔΔΑ έχει μια σταθερή και σχετικά αναγνωρισμένη παρουσία στο χώρο, όμως απαιτείται να συνεχίσει με περισσότερη επιμονή, διευρύνοντας και ενισχύοντας τη δράση της, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, δυναμώνοντας το μέτωπο ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, στην εγκληματική, φασιστική «Χρυσή Αυγή». Να αναδείξουμε την επόμενη περίοδο τον επικίνδυνο χαρακτήρα της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, να απαιτήσουμε την κατάργηση των αποφάσεων του «Δουβλίνου», να ενημερώνουμε για τις πραγματικές αιτίες της μετανάστευσης, να απαιτούμε το κλείσιμο των κέντρων κράτησης, προβάλλοντας το πολιτικό πλαίσιο για τη στήριξη των μεταναστών και προσφύγων.            

 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Το περιοδικό συνεχίζει να βγαίνει άναρχα και όχι κάθε τρίμηνο. Ειδικά για τη χρονιά που πέρασε, καταφέραμε να εκδώσουμε μόνο δύο τεύχη, αντί τέσσερα που έπρεπε, κι αυτό εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων. Πρέπει να καταβάλλουμε σοβαρές προσπάθειες να βγαίνει το περιοδικό έγκαιρα κάθε τρεις μήνες. Πάντως, οι εντυπώσεις από το περιοδικό είναι θετικές.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

 

Η ιστοσελίδα πάει καλά, ανεβαίνουν όλες οι εκδηλώσεις που πρόκειται να κάνουμε, οι ανακοινώσεις, οι καταγγελίες μας, κλπ., και κάναμε και μια μικρή προσπάθεια να γράφουμε και για εκδηλώσεις που έγιναν. Λιγότερο καλά τα καταφέρνουμε με τα αγγλικά και τα ισπανικά, αλλά κι αυτές οι σελίδες γενικά υπάρχουν και κατά κάποιον τρόπο ενημερώνονται.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014 ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015

 

 

1.  ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1.1.-31.12.2014

 

Α) ΓΕΝΙΚΑ

22.1.14             Μετά από πρόσκληση της Δημοκρατικής Μέριμνας, αντιπροσωπεία               μας συμμετείχε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της

29.1.14             Ανακοίνωση με τίτλο «Όχι σε κάθε επέμβαση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία»

12.2.14             Παραβρεθήκαμε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών για να τιμήσει τον επίτιμο πρόεδρο Ευάγγελο Μαχαίρα

14.2.14             Στα γραφεία μας γιορτή για την κοπή της δικής μας πρωτοχρονιάτικης πίτας με σπιτικά φαγητά και κρασί

26.2.14             Συμμετοχή αντιπροσωπείας μας στην εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ για την         περιφερειακή συνάντηση των επιτροπών της

7-9.3.14            Συμμετοχή στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωμεσογειακού Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (EMHRN) που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο

4.4.14               Εκδήλωση με ομιλία για το φασισμό από το Γιώργο Μηλιώνη και προβολή του σοβιετικού ντοκιμαντέρ «Ο αληθινός φασισμός» του Μιχαήλ Ρομ

4.4.14               Ξεκίνησε το πασχαλινό μας παζάρι με πλούσια και καλαίσθητα     εκθέματα

25.4.14             Η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ και η ΟΓΕ συνδιοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα την Κοινή Εξωτερική Πολιτική & Πολιτική Άμυνας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, με κύριο ομιλιτή τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη, και με παρεμβάσεις των προέδρων των τριών οργανώσεων

1.5.14               Με δικό μας πανό συμμετείχαμε στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση των ταξικών σωματείων στην Ομόνοια και στην πορεία στο Σύνταγμα

9.5.14               Για να τιμήσουμε την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης καταθέσαμε στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής μαζί με την ΕΕΔΥΕ και την ΟΓΕ

6-8.6.14            Συμμετοχή στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωμεσογειακού Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (EMHRN), που πραγματοποιήθηκε στο Ραμπάτ, στο Μαρόκο

17.6.14             Πραγματοποιήσαμε την ετήσια απολογιστική Γενική μας Συνέλευση

27-28.6.14         Συμμετείχαμε στο πολιτικό και πολιτιστικό διήμερο που πραγματοποιεί για πολλά χρόνια η ΚΟΑ του ΚΚΕ στο πάρκο ΦΙΞ αφιερωμένο στους αγώνες των ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων

3.7.14               Προσκαλεσμένοι από την ΕΕΔΥΕ συμμετείχαμε με αντιπροσωπεία μας στην εκδήλωση για την επέτειο από τη διχοτόμηση της Κύπρου

1.9.14               Συμμετείχαμε στην εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ αφιερωμένη στα 65χρονα από την ίδρυση του ΠΣΕ

18-20.9.14         Συμμετοχή στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ

17.11.14            Συμμετοχή της ΕΕΔΔΑ με το δικό της ξεχωριστό πανό στην 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

6-7.12.14           Προσκαλεσμένοι από την ΕΕΔΥΕ παραβρεθήκαμε στο Συνέδριό της και εκλεγήκαμε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου

24.10.14            Μετά από πρόσκληση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, παραβρεθήκαμε στα εγκαίνια της έκθεσης «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση»

24-26.10.14       Συμμετοχή στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωμεσογειακού Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (EMHRN), που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι 

10.12.14            Συμμετείχαμε με αντιπροσωπεία μας στην Ημερίδα της ΟΓΕ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Γυναίκες

12.12.14            Με γλέντι με μεζέδες και κρασί εγκαινιάσαμε το χριστουγεννιάτικο παζάρι μας το οποίο μας απέφερε μια σεβαστή οικονομική ανάσα

18.12.14            Μετά από πρόσκληση του Κεντρικού Συμβούλιου της ΚΝΕ, η πρόεδρός της ΕΕΔΔΑ παραβρέθηκε στην έναρξη του Συνεδρίου της

Β) ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

 

16-17.5.14         Συμμετοχή στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για την Παλαιστίνη του Ευρωμεσογειακού Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (EMHRN), που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη

17.6.14             Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσής μας, εγκρίναμε ψήφισμα καταδίκης των ισραηλινών επιδρομών ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, το οποίο στείλαμε στα ΜΜΕ    

4.7.14               Στείλαμε στα ΜΜΕ καταγγελία για τη δολοφονία του νεαρού Παλαιστίνιου ο οποίος διαμελίσθηκε από εξαγριωμένους Ισραηλινούς με πρόσχημα τη δολοφονία τριών ισραηλινών στρατιωτών

4.7.14               Στείλαμε στα ΜΜΕ διαμαρτυρία για την καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο

11.7.14             Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία από κοινού με ΕΕΔΥΕ-ΟΓΕ-ΠΑΜΕ-ΜΑΣ

21.7.14             Στείλαμε διαμαρτυρία στα ΜΜΕ για τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

29.7.14             Αντιπροσωπεία μας επισκέφτηκε τη Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης για να εκφράσει τη συμπαράστασή της για τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας

3.9.14               Στα πλαίσια επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Άκελ Τακάζ, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης, μίλησε στα γραφεία μας για τις εξελίξεις στη χώρα του. Οι παρευρισκόμενοι ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης που επέδωσαν στον Άκελ Τακάζ

18.9.14             Ξεκίνημα της καμπάνιας συγκέντρωσης χρημάτων με τίτλο «Τα παιδιά της Παλαιστίνης διεκδικούν το μέλλον που ονειρεύονται», για τα παιδιά που ζουν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη Βόρεια Γάζα

25.9.14             Ενημέρωση του Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα για την καμπάνια που ξεκίνησε η ΕΕΔΔΑ. Λίγες μέρες αργότερα λάβαμε ευχαριστήρια επιστολή του Πρέσβη

4-13.11.14         Στα πλαίσια της καμπάνιας για τα παιδιά της Παλαιστίνης, επισκέφτηκε την Ελλάδα, ύστερα από πρόσκλησή μας, ο Άκελ Τακάζ και είχε πλούσιο πρόγραμμα, και συγκεκριμένα:

4.11.14             Εκδήλωση για την κατάσταση στην Παλαιστίνη που οργάνωσε η Ένωση Γονέων του 7ου Διαμερίσματος στο 40ό Δημοτικό Σχολείο στου Γκύζη

5.11.14             Ομιλία στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου

6.11.14             Ομιλία στη Θεσσαλονίκη, που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕΘ

7.11.14             Ομιλία και συζήτηση στα γραφεία μας συνδυασμένη με μεζέδες και κρασί

10-12.11.14       Επίσκεψη του Άκελ Τακάζ στην Κεφαλονιά για εκδηλώσεις και συζητήσεις σε σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ, ΓΕΛ) οργανωμένες από την ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης

13.11.14            Σε συνεργασία με το Δήμο Χαϊδαρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την Παλαιστίνη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Χαϊδαρίου, με ομιλητή και πάλι τον Άκελ Τακάζ

14.11.14            Μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Ειρήνης Χαλανδρίου, ενημερώσαμε τους παρευρισκόμενους για την κατάσταση στην Παλαιστίνη

20.11.14            Αντιπροσωπεία μας παραβρέθηκε στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια από το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

25.11.14            Αντιπροσωπεία μας παραβρέθηκε στη δεξίωση που πραγματοποίησε η Πρεσβεία του Λιβάνου με αφορμή την Ημέρα της Ανεξαρτησίας

26-27.11.14       Συμμετοχή στο Εργαστήρι για τις σχέσεις ΕΕ-Παλαιστίνης-Ισραήλ του Ευρωμεσογειακού Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (EMHRN)  που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες

28-29.11.14       Συμμετοχή στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για την Παλαιστίνη του Ευρωμεσογειακού Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (EMHRN), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες

29.11.14            Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, μέλη και φίλοι της ΕΕΔΔΑ μοίρασαν ανακοινώσεις σχετικά με την επέτειο αλλά και για την καμπάνια για τα παιδιά της Παλαιστίνης

29.11.14            Αντιπροσωπεία μας παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις του ΕΕΤΕ για την Παλαιστίνη, όπου η ΕΕΔΔΑ ήταν ο κύριος ομιλητής 

12.12.14            Αντιπροσωπεία της ΕΕΔΔΑ επισκέφθηκε τη Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης για να συλλυπηθεί για τη δολοφονία του Παλαιστίνιου υπουργού, Ζιάντ Αμπού Έιν. Για τη δολοφονία στείλαμε, επίσης, διαμαρτυρία στα ΜΜΕ. Λίγες μέρες αργότερα λάβαμε ευχαριστήρια επιστολή από την Πρεσβεία

Γ) ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

 

14.2.14             Ξεκινήσαμε τις εκδηλώσεις της Παρασκευής στα γραφεία μας. Η πρώτη εκδήλωση είχε τίτλο «Στιγμές από την ιστορία της Λατινικής Αμερικής» και παρουσιάστηκαν γενικά χαρακτηριστικά της περιοχής, η ιστορία της, το κίνημά της. Ακολούθησε το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας μας

27.2.14             Αποστολή καταγγελίας για τις ιμπεριαλιστικές προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Βενεζουέλας και υποστήριξης των αγώνων του λαού της προς την οργάνωση Επιτροπή Διεθνούς Αλληλεγγύης της Βενεζουέλας (COSI)

14.3.14             Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ ενάντια στα αποσταθεροποιητικά σχέδια του ιμπεριαλισμού στη Βενεζουέλα με συνδιοργάνωση ΕΕΔΔΑ, ΕΕΔΥΕ, ΟΓΕ και Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας & Αλληλεγγύης. Παραδόθηκε σχετικό ψήφισμα

21.3.14             Η δεύτερη εκδήλωση Παρασκευής είχε θέμα τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Ακολούθησαν μεζέδες, κρασί και φυσικά συζήτηση

12.6.14             Επίσκεψη στην πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και συζήτηση με τον πρέσβη για τις εξελίξεις

7.7.14               Παραβρεθήκαμε στη δεξίωση που έδωσε ο πρέσβης της Βενεζουέλας με αφορμή την εθνική γιορτή της χώρας

25.7.14             Στην Κεφαλονιά συνδιοργανώσαμε μαζί με τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης Κεφαλονιάς εκδήλωση με θέμα «Η σημασία της Κουβανικής Επανάστασης και οι εξελίξεις στην Κούβα και τη Λατινική Αμερική», όπου ήμασταν οι ομιλητές

12.9.14             Ανακοίνωση για τους τρεις Κουβανούς πατριώτες που παρέμεναν σε φυλακές των ΗΠΑ, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή τους

20.10.14            Συνάντηση στα γραφεία μας μελών της Γραμματείας με την εκπρόσωπο του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), για την κατάσταση στην Κούβα και τη Λατινική Αμερική και την αλληλεγγύη της ΕΕΔΔΑ

3.12.14             Αντιπροσωπεία της ΕΕΔΔΑ παρακολούθησε την επίσημη πρεμιέρα του έργου «Ο Ρόμπινσον στο σπίτι του Αστερίωνα» που παρουσίασε περιφερειακός θίασος της Βενεζουέλας

16.12.14            Αντιπροσωπεία της ΕΕΔΔΑ παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου «Σιμόν Μπολίβαρ, ο απελευθερωτής των συνειδήσεων» που διοργάνωσε η πρεσβεία της Βενεζουέλας

17.12.14            Η ΕΕΔΔΑ με ανακοίνωσή της χαιρέτισε την απελευθέρωση των υπόλοιπων τριών Κουβανών πατριωτών που βρίσκονταν ακόμα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ

Δ) ΤΜΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ

 

25.1.14                Καταγγελία για τον πνιγμό 12 μεταναστών στο Φαρμακονήσι

6.5.14                    Καταγγελία για τους 22 νεκρούς στο ναυάγιο στη Σάμο

27-28.6.14         Συμμετοχή με τραπεζάκι και ενημερωτικό υλικό στο 14ο Πολιτικό-Πολιτιστικό Φεστιβάλ για Έλληνες και μετανάστες, που διοργάνωσε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στο Πάρκο Φιξ στα Πατήσια. Το Φεστιβάλ στον Πειραιά δεν έγινε το 2014

4.8.14               Καταγγελία της αθωωτικής απόφασης για τους ενόχους της Μανωλάδας και της απόφασης να μπει στο αρχείο η υπόθεση του Φαρμακονησιού  

·   Αποστολή στοιχείων στο Ευρωμεσογειακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (EMHRN) για το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, όπως διαμορφώνεται με το νέο μεταναστευτικό κώδικα του 2014, σαν απάντηση σε ερωτηματολόγιο του Δικτύου με τίτλο «Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα Μεταναστών και Προσφύγων στην Ευρωμεσογειακή περιοχή»

·  Αποστολή ανάλυσης του νομοθετικού πλαισίου και παραδειγμάτων παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, για να χρησιμοποιηθούν σε έκδοση της ομάδας εργασίας «Freedom of Association, Assembly and Movement» του EMHRN

20.12.14            Παρουσίαση ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ που δείχνουν την κατάσταση σε χώρες προέλευσης μεταναστών και προσφύγων

·    Εκπρόσωπος της ΕΕΔΔΑ συμμετείχε στις συνεδριάσεις της Ομάδας Εργασίας για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και Προσφύγων του Ευρωμεσογειακού Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (EMHRN)2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 1.1.-31.12.2015

 

Α) ΓΕΝΙΚΑ

 

26.2.15             Η πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ που είναι και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, χαιρέτισε στην περιφερειακή σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης της Αττικής (έγινε)

8.3.15               Αντιπροσωπεία μας παραβρέθηκε στην εκδήλωση της ΟΓΕ στο ΣΕΦ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (έγινε)

12-15.3.15         Συμμετοχή στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωμεσογειακού Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (EMHRN) στην Τυνησία και συναντήσεις με οργανώσεις της Τυνησίας (έγινε)

22.3.15             Γλέντι σε χώρο που μας παραχωρήθηκε από το Δήμο Καισαριανής με σπιτικά φαγητά και λαχειοφόρο αγορά για την ενίσχυση των οικονομικών μας (έγινε)

3-8.4.15            Εγκαίνια του πασχαλινού παζαριού μας για την ενίσχυση των οικονομικών μας

11-14.6.15         Συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του Ευρωμεσογειακού Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (EMHRN), που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες

17.5.15             Συμμετοχή στην 35η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ

Συμμετοχή στις επετείους και εκδηλώσεις του κινήματος

                       

Β) ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

 

13.3.15             Εκδήλωση με θέμα «Οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και ο αντίκτυπός τους στο λαό της Παλαιστίνης», με ομιλητή τον πρέσβη επί τιμή κ. Θέμο Στοφορόπουλο (έγινε)

20.3.15             Με την ευκαιρία της «Ημέρας της Παλαιστινιακής Γης» παραβρεθήκαμε στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Παλαιστινιακή Παροικία και τα παλαιστινιακά συνδικάτα στην Ελλάδα (έγινε)

21-24.5.15         Συμμετοχή στην Ομάδα Εργασίας του Ευρωμεσογειακού Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (EMHRN) για Παλαιστίνη και Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Συναυλία αφιερωμένη στην Παλαιστίνη, στα πλαίσια της καμπάνιας «Τα παιδιά της Παλαιστίνης διεκδικούν το μέλλον που ονειρεύονται»

Γ) ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

 

3.1.15               Κάλεσμα στα μέλη της ΕΕΔΔΑ και τους φίλους της Κουβανικής Επανάστασης να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Ελλάδα του Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν (έγινε)

16.2.15             Μαζί με την ΕΕΔΥΕ, καταγγείλαμε τα σχέδια πραξικοπήματος του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας αντίδρασης στη Βενεζουέλα (έγινε)

5.3.15               Αντιπροσωπεία της ΕΕΔΔΑ παραβρέθηκε και μίλησε στην εκδήλωση για τη 2η επέτειο από το θάνατο του Ούγο Τσάβες που διοργάνωσαν διάφορες οργανώσεις  (έγινε)

15.3.15             Αντιπροσωπεία της ΕΕΔΔΑ παραβρέθηκε στην εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας & Αλληλεγγύης για τα 56 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης (έγινε)

Μάης/Ιούνης      Εκδήλωση Παρασκευής για να ενημερώσουμε για την πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας – Στρατός του Λαού

Δ) ΤΜΗΜΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ

 

  ·  Προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα  
·  Συζήτηση με τη μορφή εργαστηρίου για το ρατσισμό στα σχολεία  
·  Συζήτηση με τη μορφή εργαστηρίου για τα αίτια της μετανάστευσης 
·  Προβολή ταινιών γύρω από την κατάσταση στις χώρες προέλευσης μεταναστών και προσφύγων  
·  Η σημασία της μετανάστευσης από τη σκοπιά της συμβολής των μεταναστών στην οικονομία της χώρας  
·  Συζήτηση με τη μορφή εργαστηρίου γύρω από το θεσμικό πλαίσιο και τις σχετικές εξελίξεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες  
·   Εκδήλωση για το ρατσισμό και την ξενοφοβία στη Νίκαια και στο 5ο και 6ο Διαμέρισμα της Αθήνας  
·  Χριστουγεννιάτικη γιορτή για έλληνες και αλλοδαπούς εργαζόμενους με δώρα για τα παιδιά  
·  Συμμετοχή στο Φεστιβάλ για έλληνες και μετανάστες εργαζόμενους που διοργανώνει η ΚΟΑ του ΚΚΕ στο Πάρκο Φιξ στην Αθήνα και στο αντίστοιχο του Πειραιά 

·         Εκδήλωση/ενημέρωση με θέμα την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη