Γλώσσα:
Home arrow Τομείς δράσης arrow Λατινική Αμερική και Καραϊβική arrow - Αναζήτηση άρθρου arrow Άλλες χώρες arrow Eκδήλωση για την Κούβα και τη Λατινική Αμερική στις 25 Ιούλη 2014 στην Κεφαλονιά
Eκδήλωση για την Κούβα και τη Λατινική Αμερική στις 25 Ιούλη 2014 στην Κεφαλονιά


Πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιούλη στον αίθριο χώρο του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς και Ιθάκης κοινή εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Κεφαλονιάς και της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ). Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Δέσποινα Μάρκου, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Αθήνας και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης. Θέμα της εκδήλωσης ήταν «Η σημασία της Κουβανικής Επανάστασης και οι εξελίξεις στην Κούβα και τη Λατινική Αμερική». 

Η ομιλήτρια επισήμανε την άνιση κατανομή του πλούτου που υπάρχει στους λαούς της Λατινικής Αμερικής, τη σημασία που έχει από άποψη γεωγραφικής–στρατηγικής θέσης  αλλά και ορυκτού πλούτου η Λατινική Αμερική για τις ΗΠΑ, αλλά και για την ΕΕ και για τις αναπτυσσόμενες καπιταλιστικές  χώρες. Έγινε σύντομη αναδρομή στην επίδραση της Κουβανικής Επανάστασης στη Λατινική Αμερική που συνέτεινε (μαζί με εσωτερικούς λόγους) στο ξέσπασμα ένοπλων επαναστατικών κινημάτων στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς και στην αντιμετώπισή τους από τις αστικές κυβερνήσεις των χωρών αυτών με τη βοήθεια του βορειοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

   

Έγινε επίσης αναφορά στις κυβερνήσεις που προέκυψαν τη δεκαετία του 2000 ύστερα από εκλογές σε μια σειρά χώρες (Βραζιλία, Ισημερινός,
Ουρουγουάη, Βολιβία, Nικαράγουα, Παραγουάη, Σαλβαδόρ, κλπ.), μετά την εκλογική νίκη το 1998 του Ούγο Τσάβες στη Βενεζουέλα, και στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις αυτές δεν συγκρούσθηκαν σε γενικές γραμμές με τις δομές του αστικού κράτους και δεν επέφεραν ριζικές βαθιές αλλαγές προς όφελος των λαών των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Αντίθετα οι διαδικασίες αυτές τελμάτωσαν, το μαζικό λαϊκό κίνημα υποχώρησε περιμένοντας λύσεις από πάνω και κυριάρχησαν αυταπάτες στη λογική του μικρότερου κακού. Οι νέες διακρατικές ενώσεις στην περιοχή είναι στο πρότυπο της ΕΕ και βοηθούν την καπιταλιστική ανάπτυξη, ενώ δυναμώνει και η παρουσία της ΕΕ, της Ρωσίας  και της Κίνας στην περιοχή. Το λαϊκό κίνημα συναντά άγρια καταστολή από ορισμένες από τις κυβερνήσεις αυτές, όπως π.χ. από την κυβέρνηση της Βραζιλίας.

Τέλος επισημάνθηκε ότι οι αγώνες των λαών δεν πάνε χαμένοι, αλλά βάζουν το λιθαράκι τους μαζί με τη διεθνή αλληλεγγύη που αναπτύσσεται για να δημιουργηθεί μια άλλη εξουσία πραγματικά φιλολαϊκή προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των λαών.

 Στη συνέχεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση από μέλη του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου των ζωγραφικών πινάκων του Αντόνιο Γκερέρο, ενός από τους πέντε κουβανούς αγωνιστές που κρατείται μέχρι και σήμερα στις φυλακές των ΗΠΑ επί 16 χρόνια, γιατί υπερασπίστηκε την εθνική ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία της χώρας του. Στα έργα του αποτυπώνονται ανάγλυφα οι σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες κράτησής του στις αμερικανικές φυλακές αλλά και η αισιοδοξία του επαναστάτη αγωνιστή. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα σε λατινοαμερικάνικους ρυθμούς από το συγκρότημα «BASIER NOIR» που διασκέδασε τους παρευρισκόμενους και πλούσιο φαγητό και ποτό.  

Συνεχίζουμε πιο αποτελεσματικά τη δράση μας και την αλληλεγγύη μας και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση άνευ όρων των κουβανών αγωνιστών.

Απαιτούμε την άρση του εγκληματικού αποκλεισμού–εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα,  στηρίζουμε την πάλη του κουβανικού λαού για την υπεράσπιση της λαϊκής εξουσίας, της κυριαρχίας, της αξιοπρέπειας και των κατακτήσεών του,  και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον  παλαιστινιακό και στον ουκρανικό λαό που τους αιματοκυλούν οι ιμπεριαλιστές (ΗΠΑ–ΕΕ κλπ.) προς όφελος των μονοπωλίων.26/7/2014

Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Κεφαλονιάς


 

< Προηγούμενα   Επόμενα >