Γλώσσα:
Home arrow Τομείς δράσης arrow Μετανάστες - Πρόσφυγες arrow - Αναζητήση άρθρου arrow Μετανάστες - Πρόσφυγες arrow ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: 22 τουλάχιστον νεκροί μετανάστες σε ναυάγιο στη Σάμο!
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: 22 τουλάχιστον νεκροί μετανάστες σε ναυάγιο στη Σάμο!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

22 τουλάχιστον νεκροί μετανάστες σε ναυάγιο στη Σάμο!

Η Μεσόγειος εδώ και χρόνια έχει γίνει νεκροταφείο. Η αύξηση της καταστολής και οι έλεγχοι στα χερσαία, εναέρια και θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εκτός αυτών μέσα από διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες, συστήματα παρακολούθησης και δίκτυα για την εφαρμογή των σχετικών πολιτικών, αυξάνει ραγδαία τον αριθμό των θυμάτων. Το πέρασμα στις χώρες της Ε.Ε. γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνο. Δημοσιεύματα λένε ότι μεταξύ 1988 και 2010 τουλάχιστον 17.317 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά μήκος των ευρωπαϊκών συνόρων, η πλειοψηφία τους προσπαθώντας να διασχίσει τη Μεσόγειο. Δημοσιευμένες εκτιμήσεις λένε πως μόνο κατά τους πρώτους 7 μήνες του 2011 χάθηκαν 1.900 με 2.000 μετανάστες στα νερά της Μεσογείου, ενώ κάθε χρόνο καταφτάνουν χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά σε Ελλάδα και Ιταλία.   

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης καταγγέλλει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες γιατί η θεσμοθετημένη πολιτική τους είναι στην ουσία να ενισχύουν αντιδραστικά καθεστώτα, να «στήνουν» επεμβάσεις, να υποκινούν εμφύλιες συρράξεις, κυριολεκτικά να κλέβουν τους φυσικούς πόρους χωρών με πλούσιο έδαφος και υπέδαφος για να θωρακιστεί η αύξηση της κερδοφορίας των συμφερόντων που υπηρετούν, οδηγώντας στη φτώχεια εκατομμύρια ανθρώπους που εξωθούνται στη μετανάστευση. Όλα αυτά δεν κρύβονται, παρά τα βραβεία Νόμπελ και τη δήθεν γλώσσα της λογικής που χρησιμοποιούν.

Σύμφωνα με τα πρώτα δημοσιεύματα, στο σκάφος που ναυάγησε στη Σάμο επέβαιναν πολλοί Σομαλοί, πιθανά και Παλαιστίνιοι. Οι μεταναστευτικές διαδρομές είναι γνωστές και τελούν υπό στενή παρακολούθηση στο όνομα «ασύμμετρων απειλών». Ασύμμετρη απειλή δεν είναι οι εργαζόμενοι λαοί, αλλά ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός, τόσο για το λαό μας όσο και για τους γείτονές μας. Στην Ελλάδα μόνο το 2010 οι δυνάμεις καταστολής συνέλαβαν 28.299 μετανάστες από το Αφγανιστάν, 7.561 από την Παλαιστίνη, 6.525 από τη Σομαλία και 4.968 από το Ιράκ. Ο κατάλογος των ξεριζωμένων από τις βάρβαρες  πολιτικές στις χώρες προέλευσης είναι πολύ μακρύς και η καταστολή συνεχίζεται στην πρώτη χώρα άφιξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση με πολύμηνες παραμονές σε κέντρα κράτησης και επαναπροωθήσεις. 

Η ΕΕΔΔΑ μεταφέρει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων και στους γονείς των χαμένων παιδιών.  Μεταφέρει μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης σε όλους όσοι σώθηκαν και καλεί τους Έλληνες και αλλοδαπούς εργαζόμενους να μετέχουν ορμητικά και αποφασιστικά στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας και στα κινήματα ειρήνης και διεθνούς αλληλεγγύης. Καλεί όλους τους μαζικούς φορείς να αγωνιστούν για τα πολιτικά και οικονομικά δικαιώματα των εργαζομένων σ’ όλο τον κόσμο, για να γίνουμε οι εργαζόμενοι αφέντες στον τόπο μας, κυρίαρχοι της ζωής μας και του πλούτου που παράγουμε.

Φτάνει πια, όχι άλλος θάνατος. Όλοι για έναν και ένας για όλους!

Αθήνα, 6.5.2014

< Προηγούμενα   Επόμενα >