Γλώσσα:
Home arrow * Προγράμματα arrow Μέση Ανατολή, Αραβικός Κόσμος arrow Πρόγραμμα εκπαίδευσης γυναικών σε αγροτικές κοινότητες της Δυτικής Ραμάλα και της Τζενίν 2005 - 2006
Πρόγραμμα εκπαίδευσης γυναικών σε αγροτικές κοινότητες της Δυτικής Ραμάλα και της Τζενίν 2005 - 2006

Τον Οκτώβρη του 2000, οι Ισραηλινοί άρχισαν την κατασκευή του «Τείχους Ασφαλείας», με αποτέλεσμα να χωριστούν τα παλαιστινιακά εδάφη σε καντόνια αποκομμένα μεταξύ τους, αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο. Τα σημεία ελέγχου, η συχνή απαγόρευση της κυκλοφορίας και η συστηματική καταστροφή των αγροτικών γαιών είχαν σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν οι Παλαιστίνιοι να πάνε στις δουλειές τους στο Ισραήλ ή σε άλλες περιοχές μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη και η ανεργία να εκτοξευτεί στα σημερινά ύψη.

Ήδη την εποχή που άρχισε να χτίζεται το Τείχος, πάνω από 80.000 Παλαιστίνιοι που εργάζονταν στο Ισραήλ και 65.000 μέσα στα κατεχόμενα, έχασαν τη δουλειά τους. Παράλληλα, η κατασκευή του Τείχους οδήγησε στην καταστροφή της αγροτικής οικονομίας, στην αποψίλωση και στη διάλυση του αρδευτικού δικτύου.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε σε αυξημένο υποσιτισμό που, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, έχει ξεπεράσει το 15% στα παιδιά ηλικίας 0,6-5 ετών, με τις αγροτικές περιοχές να παρουσιάζουν πολύ υψηλότερα ποσοστά.

Το πρόγραμμα αναπτυξιακής συνεργασίας που άρχισε το Δεκέμβρη του 2004 και θα διαρκέσει 2 χρόνια, πραγματοποιείται σε 23 αγροτικές κοινότητες στην περιοχή της Τζενίν και 25 στην περιοχή της Δυτικής Ραμάλα, στη βόρεια και βορειοδυτική Δυτική Όχθη, αντίστοιχα. Οι κοινότητες αυτές βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτω από τη στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ. Υποφέρουν σήμερα από ανεργία, που σε πολλές από αυτές ξεπερνάει το 80%, ενώ το 70% των οικογενειών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Γι αυτό και το πρόγραμμα αποσκοπεί να αυξήσει τα έσοδα οικογενειών και να ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο δημιουργώντας δουλειές, εκπαιδεύοντας γυναίκες και δυναμώνοντας το πνεύμα οργάνωσης για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αποβλέπει στην άνοδο του οικογενειακού εισοδήματος μέσω της ενίσχυσης των γυναικών και της δημιουργίας μικρών ατομικών επιχειρήσεων. Θα επωφεληθούν άμεσα 990 γυναίκες ηλικίας 18-45 ετών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Θα εκπαιδευτούν στη ραπτική και στη γαλακτοκομία, θα τους δοθούν οι απαραίτητες τεχνικές και διοικητικές γνώσεις καθώς και ο αναγκαίος εξοπλισμός για ν� αρχίσουν να δουλεύουν και θα βοηθηθούν να οργανωθούν σε εργασιακές μονάδες σε επίπεδο κοινότητας. Επίσης θα δημιουργηθούν γυναικείες ενώσεις στη ραπτική και τη γαλακτοκομία για να εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους, να τους προσφέρουν τεχνική, διοικητική και επιμελητειακή υποστήριξη και να προωθούν τα προϊόντα τους στην επίσημη αγορά.

Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με την παλαιστινιακή οργάνωση Υγείας, Ανάπτυξης, Ενημέρωσης και Πολιτικής (HDIP), και το συνολικό κόστος του είναι 553.751 ευρώ, από τα οποία το 72,81% χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (415.313 ευρώ), το 15% από την ΕΕΔΔΑ (85.565), ενώ με 55.000 ευρώ συμμετέχει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και με 14.550 ευρώ η παλαιστινιακή οργάνωση HDIP.

Καλούμε όλους τους φίλους της ΕΕΔΔΑ και του παλαιστινιακού λαού να μας βοηθήσουν να συγκεντρώσουμε το ποσό που μας αναλογεί, ώστε να βοηθήσουμε και με αυτό τον τρόπο τους Παλαιστίνιους, που είναι θύματα της ισραηλινής επιθετικότητας και των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή.

Ο αριθμός λογαριασμού είναι: 116/296027-38 Εθνική Τράπεζα

< Προηγούμενα