Γλώσσα:
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
Home arrow Τομείς δράσης arrow Άλλοι τομείς arrow - Αναζήτηση άρθρου arrow Διάφορα arrow ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΗΣ ΕΕΔΔΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Στις 4 του Απρίλη 2012, εκπρόσωποι της ΕΕΔΔΑ, αντιπροσωπεία της οργάνωσης Λαϊκή Μέριμνα Γαλλίας  (Secours Populaire Français), εργαζόμενοι και άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και ο πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου Μετάλλου συγκεντρωθήκαμε νωρίς το πρωί στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος για να συζητήσουμε τα πρόβλημα που υπάρχουν, να μοιραστούμε την εμπειρία μας και να ξεκινήσουμε τη διανομή της επισιτιστικής βοήθειας (με βασικά είδη διατροφής) στα πλαίσια της αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό που οργάνωσε η ΕΕΔΔΑ και το SPF.  Κατά την επίσκεψη στη Ζώνη δόθηκαν συνεντεύξεις στην τηλεόραση της ΝΕΤ, στον 902 και στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης». Τη δράση αλληλεγγύης κάλυψε με ρεπορτάζ η Γαλλική εφημερίδα Humanité και Humanité Dimanche με δημοσιογράφο που συνόδευε τη γαλλική αποστολή.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, περιέγραψε πως τα συνδικάτα είχαν πολύ σημαντικές κατακτήσεις όπως το 7ώρο, αλλά πως τα δικαιώματα των εργαζομένων από το 2008 υφίστανται ολομέτωπη επίθεση.

Ενδεικτικά το 2008 στη Ζώνη του Περάματος απασχολούνταν 6.500 άτομα, σήμερα απασχολούνται λιγότεροι από 500 - όλοι οι εργαζόμενοι κάνουν πλέον ελάχιστα έως κανένα μεροκάματο. Διευκρίνισε ότι στη Ζώνη οι θέσεις δεν είναι μόνιμες, αλλά εναλλάσσονται δίνοντας το παράδειγμα τυπικού πλοίου που έρχεται και χρειάζεται επισκευαστική δουλειά διαφόρων ειδικοτήτων για 3 με 6 μήνες. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι αρνούνται να γίνουν σκλάβοι του 21ου αιώνα, καταλαβαίνουν τι σημαίνει η «ανάπτυξη» που προβάλλεται με 30 ευρώ για τον εργάτη την ημέρα. Ενέργειες όπως η σημερινή, υπογράμμισε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, βοηθάνε για την άνοδο του κινήματος. Δεν είναι η σακούλα που θα πάρει μία οικογένεια, αλλά η αίσθηση και το συναίσθημα ότι κανείς δεν είναι μόνος. Όλοι για έναν και ένας για όλους!, κατέληξε ευχαριστώντας όσους εργάστηκαν για να γίνει πραγματικότητα αυτή η πρωτοβουλία και τους ανώνυμους Γάλλους που πρόσφεραν τα μέσα για την αγορά των τροφίμων.


Να σημειωθεί ότι η διανομή αφορούσε σε 800 άτομα και συνεχίστηκε για περίπου δύο εβδομάδες στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά από τους ίδιους τους εργαζόμενους με εξαιρετική οργάνωση. Στην ΕΕΔΔΑ δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσει με ξένους και έλληνες εργάτες και να συσφίξει τις σχέσεις της στο δρόμο κοινών οραμάτων και διεκδικήσεων.

Ο πρόεδρος του SPF, Julien Lauprêtre, είπε πως νιώθει μεγάλη συγκίνηση να βρίσκεται με τους εκπροσώπους τους συνδικάτου και πως οι σχέσεις αλληλεγγύης με την Ελλάδα έχουν ιστορία ήδη από τα τέλη του ’40 – η υλική και νομική στήριξη στον ελληνικό λαό δεν σταμάτησε ποτέ. Το ίδιο το SPF έχει σαν σύνθημα ότι η αλληλεγγύη δεν είναι λέξεις, αλλά πράξη, σύνθημα που έρχεται σαν έμπνευση από το μυθιστόρημα του Ανρί Μπαρμπύς «Η φωτιά» και αφορά στον πόλεμο του 1914. Ο Julien Lauprêtre επισήμανε πως μαζί με την ΕΕΔΔΑ και άλλες οργανώσεις έχει συγκροτηθεί το Ευρωμεσογειακό Δίκτυο Αλληλεγγύης ώστε να δράσουν στην περιοχή της Μεσογείου με στόχο να ενισχυθεί η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, να υποστηριχθεί η κοινωνική ζωή σε χώρες που τώρα ζουν σημαντικές αλλαγές και η ζωή των πιο ευάλωτων ομάδων να προστατευθεί. Όταν λοιπόν είδανε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα χειροτέρευε ενήργησαν ώστε να εκφραστεί έμπρακτα αλληλεγγύη. Συνέχισε λέγοντας πως δεν θα θέλανε να κρύψουνε ότι η Γαλλία δεν είναι μία χώρα παράδεισος, αλλά πως παρ’ όλη τη φτώχεια και την εξαθλίωση που χτυπάει τη Γαλλία θέλανε να δείξουνε την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό. Θέλουμε να διεθνοποιήσουνε την αλληλεγγύη ενάντια στο ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό κ.α., κατέληξε, και επιφυλάχτηκε να μεταφέρει περισσότερα στη συνέντευξη τύπου.

Η πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ, Μάρη Λαυρεντιάδου, επισήμανε ότι πάρθηκε από κοινού με το SPF αυτή η πρωτοβουλία στήριξης του ελληνικού λαού, όχι γενικά, αλλά επικεντρώνοντας σε περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση. Για την ΕΕΔΔΑ είναι σημαντικό αυτοί στους οποίους στερούν το δικαίωμα στην εργασία και τη ζωή να αντέξουν στον αγώνα που κάνουν. Η σημασία του αγώνα θα κριθεί από το πόσο θα συμβάλει και συμμετάσχει και ο υπόλοιπος ελληνικός λαός ώστε να αντισταθεί σε αυτή την επίθεση που δέχεται. Έχουμε ανάγκη να διεθνοποιήσουμε την αλληλεγγύη και αυτό αφορά και τους Έλληνες, υπογράμμισε, αλλά ειδικά την εργατική τάξη που είναι και αυτή που παράγει τον πλούτο. Η ΕΕΔΔΑ εδώ και 31 χρόνια συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, κόντρα σε πολέμους και αδικίες κάθε είδους και δεν θα μπορούσε παρά να πάρει μια ανάλογη πρωτοβουλία. Είναι η συμμετοχή μας στο δίκτυο αλληλεγγύης με συναδέλφους από τη Γαλλία που έδωσε αυτή την ευκαιρία. Πρόκειται για μία συμβολική πράξη – η ΕΕΔΔΑ θέλει να γίνει γνωστός στη Γαλλία ο αγώνας του ελληνικού λαού και να αποτελέσει παράδειγμα και αλλού στην Ευρώπη. Και κατέληξε πως αποτελεί φράγμα για την εξήγηση της κατάστασης η μη ενημέρωση και η απόκρυψη του τι συμβαίνει.

Ακολούθησε η επίσκεψη στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο. Εκεί περίμενε μεγάλο πλήθος εργαζόμενων, μέλη και φίλοι της ΕΕΔΔΑ που είχαν φτάσει νωρίτερα και εκπρόσωποι από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Πιστεύουμε πως η οργάνωση ήταν ιδιαίτερα καλή και για λόγους πέρα από τον ενθουσιασμό που δημιουργούν οι διεθνείς δράσεις αλληλεγγύης, όσο μεγάλες ή μικρές κι αν είναι. Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε απεργία εμπιστεύονται τη δύναμή τους και πιστεύουν στη δυνατότητά τους να οργανώσουν την παραγωγή με τρόπο που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού της χώρας. Αυτό προέκυψε από συζήτηση που κάναμε λίγες μέρες νωρίτερα με τον πρόεδρο του σωματίου, Γιώργο Σιφωνιό, και άλλα μέλη του σωματείου για το πώς ξεκίνησε η απεργία, για το πώς οι εργαζόμενοι έφτασαν ενωμένοι σαν μια γροθιά να αγωνίζονται για να μην υλοποιηθούν οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η εκ περιτροπής εργασία. Όπως μας είπαν δεν υπήρξαν ταλαντεύσεις. Ήταν από την αρχή αποφασισμένοι να προχωρήσουν μέχρι τέλους. 

Η διανομή ξεκίνησε στην πύλη του εργοστασίου και την ίδια μέρα εξυπηρετήθηκε μεγάλο μέρος των οικογενειών των απεργών. Την εκδήλωση κάλυψαν και σ’ αυτή την περίπτωση η Humanité και Humanité Dimanche, η τηλεόραση της ΝΕΤ, ο 902 και η εφημερίδα «Ριζοσπάστης». Οι αντιπρόσωποι της Λαϊκής Μέριμνας Γαλλίας έμειναν πολύ ικανοποιημένοι από την επαφή αυτή που ήταν τόσο καλά οργανωμένη. Η ΕΕΔΔΑ εντυπωσιασμένη με την ανταπόκριση των εργαζομένων που επιβεβαίωσε ότι μία δράση αλληλεγγύης αποκτά και συμβολικό χαρακτήρα όταν γίνεται εκεί όπου οι αγώνες τραβούν μπροστά ώστε να παρεμποδιστούν τα μέτρα που εξαθλιώνουν το λαό.  

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε το μεσημέρι  στην ΕΣΗΕΑ, που παραχώρησε και την αίθουσα, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι μαζικών οργανώσεων, πολιτικών φορέων και αρκετοί δημοσιογράφοι, που αναφέρθηκαν στις δικές τους απεργίες. Σαν παράδειγμα έγινε αναφορά στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», η οποία σταμάτησε να εκδίδεται πριν από μήνες, με τους εργαζόμενους να παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιούνιο του 2011, και στο τηλεοπτικό κανάλι Alter, όπου100άδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε ανάγκη και όπου έχει αναπτυχθεί η αλληλεγγύη για να στηριχτεί ο αγώνας και να συνεχιστεί. 

Μίλησαν ο Julien Lauprêtre, πρόεδρος του SPF, η Μάρη Λαυρεντιάδου, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ και εκπρόσωπος των χαλυβουργών και ακολούθησαν ερωτήσεις όπως, π.χ., προς τη Γαλλική οργάνωση σχετικά με τη δράση των εθελοντών, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διατροφικής βοήθειας PEAD που σχετίζεται με την ΚΑΠ και φαίνεται να διακόπτεται το 2014 (υπήρξε προγραμματισμός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διακοπή το 2012 – 2013) κ.α.. Επίσης, μοιράστηκαν στους παρευρισκόμενους αντίγραφα των ομιλιών, όπως και σύντομο «γράμμα» στα ελληνικά από το SPF και τη νεολαΐστικη οργάνωσή τους, τους Copain du monde.