Γλώσσα:
Μετά το δημοφήφισμα διχοτόμησης στο Σουδάν
Η ανακούφιση των Νοτιοσουδανών πολιτών, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποφάσισαν με δημοψήφισμα ότι είναι προτιμότερη η διχοτόμηση της χώρας τους σε νότιο και βόρειο τμήμα, προκειμένου να γλιτώσουν από τα δεινά του εμφύλιου πολέμου, φαίνεται να εξανεμίζεται πολύ γρήγορα.  

Από την επόμενη κιόλας μέρα συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό οι επιθέσεις μεταξύ βόρειων και νότιων με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες. Οι συγκρούσεις αυτές ανάμεσα σε Βορειοσουδανούς και Νοτιοσουδανούς στρατιώτες και νομάδες του νότου γίνονται με αιτία την πρόσβαση των κοπαδιών των τελευταίων στις πηγές νερού. Επειδή, όμως, όλες συμβαίνουν στην περιοχή του Αμπιέι ή γύρω από αυτήν, ο καθένας μπορεί να υποθέσει ότι το πρόσχημα αυτό είναι πλασματικό και ότι η πραγματική αιτία είναι η διαπάλη ανάμεσα σε βορρά και νότο για την προσάρτηση της πλούσιας αυτής περιοχής σε αποθέματα πετρελαίου, που παραμένει διαφιλονικούμενη μιας και, όλως περιέργως, έμεινε έξω από τις διαδικασίες του δημοψηφίσματος.

Ήδη εκατοντάδες είναι οι άμαχοι που διαφεύγουν από το Αμπιέι για να σωθούν από τα διασταυρούμενα πυρά στα οποία έχουν εμπλακεί ακόμα και δυνάμεις κυανόκρανων, που βρίσκονται εκεί για να επιβλέψουν τη διατήρηση της «ειρήνης» στην περιοχή.
 Αλλά και στο βορρά η κατάσταση είναι εξίσου έκρυθμη. Και εκεί, αμέσως μετά τις περσινές εκλογές συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό οι διαδηλώσεις φοιτητών και εργατών ενάντια στο καθεστώς Μπασίρ. Ακόμα και πρόσφατα οι κάτοικοι περιοχής ανατολικά του Χαρτούμ βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη δραματική έλλειψη νερού και συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις.  

Παράλληλα, το βορειοσουδανικό καθεστώς κατηγόρησε ευθέως το Ισραήλ για την εκτόξευση πυραύλου ενάντια στο βόρειο τμήμα του Σουδάν, μιας και ο αμερικανικής προέλευσης πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την Ερυθρά Θάλασσα  χρησιμοποιείται μόνο από τον ισραηλινό στρατό.  

Όλα τα παραπάνω και όσα είναι βέβαιο ότι θα επακολουθήσουν αποδείχνουν για μια φορά ακόμα ότι το πλούσιο έδαφος και υπέδαφος του Σουδάν αποτελεί μιας πρώτης τάξης λεία τόσο για τα εμπλεκόμενα μέρη μέσα στο Σουδάν, που δεν δίστασαν να διχοτομήσουν τη χώρα τους προκειμένου να τα «βάλουν στο χέρι» όσο και για τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες, που έχουν εισβάλει μέσα στη χώρα με τις τεράστιες επιχειρηματικές τους μονάδες, για να αποστερήσουν το σουδανικό λαό από τον πλούτο που του ανήκει.

Επίσης, όλα τα παραπάνω αποδείχνουν την ευθύνη που έχει κάθε λαός να αποτρέψει με αποφασιστικότητα τέτοιου είδους βλέψεις και τέτοιου είδους επεκτατικές πολιτικές. Γιατί μόνο έτσι θα μπορεί να ζει χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση από ντόπιους και ξένους καταπατητές και εκμεταλλευτές του πλούτου του, να είναι αφέντης στον τόπο του, να ορίζει το μέλλον του.  
Επόμενα >