Γλώσσα:
Home arrow * Προγράμματα arrow Λατινική Αμερική & Καραϊβική arrow Τρίχρονο πρόγραμμα στο Σαλβαδόρ για την καταπολέμηση του υποσιτισμού 2006 - 2008
Τρίχρονο πρόγραμμα στο Σαλβαδόρ για την καταπολέμηση του υποσιτισμού 2006 - 2008

Στις 31 Δεκέμβρη τέλειωσε το τρίχρονο πρόγραμμα της ΕΕΔΔΑ σε 8 φτωχές κοινότητες δύο δήμων της επαρχίας Αουατσαπάν στο Σαλβαδόρ. Το πρόγραμμα (ONG-PVD/2005/096-486), ύψους 573.212 ευρώ, που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, την ΕΕΔΔΑ και τη FUNSALPRODESE, την οργάνωση στο Σαλβαδόρ με την οποία η ΕΕΔΔΑ συνεργάζεται από το 1989, είχε ξεκινήσει το Γενάρη του 2006 και ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, κατά γενική ομολογία. Ήταν ένα πρόγραμμα για την καταπολέμηση κυρίως του υποσιτισμού, από τον οποίο μαστίζεται εδώ και χρόνια η επαρχία Αουατσαπάν, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχουν σημειωθεί αρκετοί θάνατοι, ιδιαίτερα παιδιών.

Οι 228 οικογένειες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα απόκτησαν κοτέτσια με κότες και κόκορες, καθώς και οπωροφόρα δέντρα και σπόρους λαχανικών για να φυτέψουν, βοηθήθηκαν για τη λίπανσή τους μέσω κομποστοποίησης, είχαν άμεση πρόσβαση σε τακτικούς ιατρικούς ελέγχους, στην εγκατάσταση φίλτρων για τη μετατροπή των απόνερων σε καθαρό πόσιμο νερό, για ύδρευση των καλλιεργειών τους, κλπ.


 

Στις 10 Δεκέμβρη στο Αουατσαπάν έγινε το επίσημο κλείσιμο του προγράμματος, με την παρουσία των εκπροσώπων της ΕΕ στη χώρα, της συντονίστριας της ΕΕΔΔΑ, εκπροσώπων της FUNSALPRODESE και πολλών κατοίκων των 8 κοινοτήτων. Στις ομιλίες τους, όλοι οι εκπρόσωποι τόνισαν τη μεγάλη σημασία που είχε το πρόγραμμα στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων που συμμετείχαν, αλλά και ολόκληρης της κοινότητας, και την ανάγκη να συνεχιστούν αυτά τα προγράμματα, αφού, φυσικά, τα προβλήματα εξακολουθούν να είναι τεράστια και δε λύνονται με ημίμετρα.

 

Αξίζει να αναφέρουμε πως, όπως και τα άλλα προγράμματα της ΕΕΔΔΑ στη Λατινική Αμερική, είχε και αυτό το απαραίτητο μέρος που αφορούσε στον οργανωτικό τομέα, δηλαδή τη συγκρότηση αιρετών επιτροπών της κάθε κοινότητας για την από κοινού πίεση προς την κεντρική κυβέρνηση της χώρας για τη λήψη μέτρων και την άμεση αντιμετώπιση των θεμελιωδών προβλημάτων των κοινοτήτων, αφού είναι κοινή πεποίθηση ότι τα προβλήματα ανάπτυξης μόνο με αγώνες λύνονται και όχι με προγράμματα, που στόχο έχουν την ανακούφιση των πιο φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού.

  

Διαβάστε την πρόσκληση της ΕΕΔΔΑ κατά την έναρξη του προγράμματος εδώ .

 

Επόμενα >