Γλώσσα:
Home arrow * Προγράμματα arrow Μέση Ανατολή, Αραβικός Κόσμος arrow Πρόγραμμα του 2005 για ύδρευση και αποχέτευση σε χωριά της Παλαιστίνης
Πρόγραμμα του 2005 για ύδρευση και αποχέτευση σε χωριά της Παλαιστίνης

  

Στα πάνω από πέντε χρόνια που μεσολάβησαν από την έκρηξη της δεύτερης Ιντιφάντα, στις 29 Σεπτεμβρίου 2000, τεράστιες ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν σε όλους τους τομείς της Παλαιστινιακής οικονομίας από τις συνεχείς επιδρομές των Ισραηλινών και τους παρατεταμένους αποκλεισμούς των πόλεων και των χωριών. Το ποσοστό της ανεργίας έφτασε το 80%.

Οι απώλειες στον αγροτικό τομέα ανέρχονται σε 1,109,064 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας της Παλαιστίνης (Σεπτέμβριος 2004). Η έκθεση του Υπουργείου αναφέρει ότι 70.000 ντούνουμ (1 ντούνουμ = 1.000 τ. μ.) καλλιεργήσιμης γης ισοπεδώθηκαν, 1.179.022 δέντρα ξεριζώθηκαν, οι απώλειες σε ζώα ξεπερνούν τα 16 εκατομμύρια δολάρια, 198 δεξαμενές συλλογής βρόχινου νερού, 711 αποταμιευτήρες νερού και χιλιάδες μέτρα αρδευτικών δικτύων καταστράφηκαν.

 Οι περιοχές Tulkarem και Qalqilya υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές από τις επιδρομές και είναι ανάμεσα στις πρώτες που πλήττονται από την κατασκευή του "τείχους ασφαλείας", που εξήγγειλε η Ισραηλινή κυβέρνηση στις 23 Ιουνίου 2002. Με την υφαρπαγή εδαφών από τις παραπάνω περιοχές για την κατασκευή του τείχους, οι Ισραηλινοί αποκτούν τον πλήρη έλεγχο των πολύτιμων υδροφόρων στρωμάτων που βρίσκονται στο υπέδαφός της και τροφοδοτούν το 51% των πηγών νερού της Δυτικής Όχθης.

Το πρόγραμμα επείγουσας βοήθειας που υλοποίησε η ΕΕΔΔΑ στις περιοχές Tulkarem και Qalqilya ωφέλησε άμεσα 809 οικογένειες (5.699 άτομα) και περιλάμβανε τις ακόλουθες δραστηριότητες:

Α) Εγκατάσταση 274 ντεπόζιτων συλλογής και αποθήκευσης πόσιμου νερού σε αντίστοιχα νοικοκυριά στα χωριά Masha, Jayous, Kufr Thelth και Kufr Addik.

Β) Κατασκευή 127 δεξαμενών συλλογής βρόχινου νερού για οικιακή χρήση και άρδευση, στα χωριά Masha, Jayous, Kufr Thelth και Kufr Addik.

Γ) Διανομή εξαρτημάτων δικτύου άρδευσης 284 λαχανόκηπων στα χωριά Qifeen, Al Nazla Al Wusta, Deir Al Ghusun, Feroun, Masha, Jayous, Kufr Thelth και Kufr Addik

Δ) Αποκατάσταση 124 θερμοκηπίων στα χωριά Qifeen, Al Nazla Al Wusta, Deir Al Ghusun και Feroun.

Ε) Κατασκευή 41 αποχετεύσεων στα χωριά Masha, Jayous, Kufr Thelth και Kufr Addik.

ΣΤ) Εκπαίδευση 347 ανδρών και γυναικών αγροτών γύρω από την εξοικονόμηση νερού.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO) με το ποσό των 500.000 Ευρώ. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2005 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Συνεργάτης της ΕΕΔΔΑ για την υλοποίησή του προγράμματος ήταν η οργάνωση "Παλαιστινιακή Επιτροπή για την Μέριμνα των Αγροτών" (PARC).

< Προηγούμενα   Επόμενα >