Γλώσσα:
Home arrow Τομείς δράσης arrow Μετανάστες - Πρόσφυγες arrow - Αναζητήση άρθρου arrow Μετανάστες - Πρόσφυγες arrow ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Με νίκες έληξε η απεργία πείνας των 300 μεταναστών εργατών
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Με νίκες έληξε η απεργία πείνας των 300 μεταναστών εργατών
Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης συμμερίζεται τη χαρά των 300 μεταναστών απεργών πείνας και συγχαίρει την αταλάντευτη στάση και σταθερότητα που έδειξαν στον αγώνα τους επιτυγχάνοντας νίκες όπως η μείωση του χρόνου υποβολής αίτησης διαμονής από 12 σε 8 χρόνια και η διευκόλυνση της πρόσβασης στην εργασία. Ελπίζουμε να ανακάμψει η υγεία όλων μετά από 44 ημέρες απεργίας πείνας και να συνεχιστεί ο αγώνας μέσα από το ταξικό εργατικό κίνημα της χώρας για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων που τέθηκαν από τους ίδιους, αλλά και την πληθώρα των υποστηρικτών τους.

Όπως είχε επισημανθεί στην επιστολή της οργάνωσης μας προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές αποτελεί, μεταξύ άλλων, ουσιαστική δημοκρατική απαίτηση: 
-      Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εκτός από αυτούς που βαρύνονται με ποινικές πράξεις.
-      Να διαχωριστούν τα ένσημα και η σύμβαση εργασίας από την ανανέωση της άδειας παραμονής. Το αντίθετο θα συνεχίσει να αποτελεί διάκριση εις βάρος των μεταναστών και εύκολο μέσο να χρησιμοποιηθούν σε μαύρη εργασία.
-      Το παράβολο χρειάζεται να καταργηθεί γιατί επιπλέον προκαλεί οικονομική εκμετάλλευση των μεταναστών.
-      Να απλοποιηθούν και να συντομευτούν οι διαδικασίες χορήγησης άδειας διαμονής για οικογενειακή επανένωση.
-      Να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες από τα Γραφεία Αλλοδαπών των ΟΤΑ, αλλά και από άλλες συναφείς υπηρεσίες. 
-     Να κατοχυρωθούν ουσιώδη πολιτικά δικαιώματα με το δικαίωμα της ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε εύλογο χρόνο και ταχείες διαδικασίες (π.χ. έλεγχος ποινικού μητρώου).
-     Να επιταχυνθεί η απόκτηση ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα δημιουργούν σοβαρή ανησυχία για το μέλλον των ατόμων που αιτούνται άσυλο στην Ευρώπη.  Δεν έχουν ληφθεί μέτρα  για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις διαδικασίες ασύλου, του σεβασμού θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της μη επαναπροώθησης, κατά την πραγματοποίηση ελέγχων στα σύνορα, και της μεταχείρισης των ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο. Η αναμενόμενη κατάργηση του ΠΔ 81/2009, που δυσχέραινε ακόμη περισσότερο την χορήγηση ασύλου, που στη χώρας μας έχει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά, όπως και η τροποποίηση της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ λόγω των διακρίσεων που γίνονται απέναντι στους αιτούντες άσυλο ανάλογα με τη χώρα στην οποία καταφθάνουν και τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. 
  

Η ΕΕΔΔΑ επιμένει στη θέση της πως η Ευρώπη – φρούριο δεν αποτελεί λύση για τη λαϊκή ευημερία των λαών της Ευρώπης.
 
  

Αθήνα, 13 Μαρτίου 2011
 

< Προηγούμενα   Επόμενα >