Γλώσσα:
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
Home arrow Τομείς δράσης arrow Μετανάστες - Πρόσφυγες arrow - Αναζητήση άρθρου arrow Μετανάστες - Πρόσφυγες arrow Ο Φράχτης στον Έβρο ένα ακόμα κατασταλτικό μέτρο της καπιταλιστικής κρίσης
Η ανέγερση φράχτη με θερμικές κάμερες κ.ά. στα χερσαία σύνορα της χώρας με την Τουρκία, μήκους 12,5 χλμ. στην Άνω Βύσσα, σε συνεργασία με τη FRONTEX φέρνει στην Ελλάδα πρακτικές εξόντωσης μεταναστών και προσφύγων που θυμίζουν το καθεστώς στα σύνορα ΗΠΑ–Μεξικού, Ισραήλ–Παλαιστίνης και των ισπανικών θυλάκων στις μεσογειακές ακτές του  Μαρόκου Θέουτα και Μελίγια. Η πρακτική που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη έχει σαν στόχο να δυσκολέψει το πέρασμα Αφγανών, Ιρακινών, Κούρδων, Αλγερινών και άλλων, δεδομένου ότι άλλες διαδρομές, όπως από την Ιταλία και Γαλλία, έχουν ήδη εκτραπεί. Το 2010, έως το Νοέμβριο, στον Έβρο ποταμό βρέθηκαν 20 πτώματα –από το δέλτα και πιο βόρεια περνούν, σύμφωνα με μαρτυρίες, 100, 200, μέχρι και 350 άνθρωποι την ημέρα και η πρακτική του φράχτη θα δώσει ένα ακόμα καίριο χτύπημα κυρίως στο δικαίωμα στο άσυλο.

Η κατασκευή του φράχτη θα συνοδευτεί «είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με υποχρεωτική απέλαση», όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων έσπευσε μάλιστα να θέσει στη διάθεση της κυβέρνησης τα μέλη της για την «επισκευή στρατοπέδων για την υποδοχή μεταναστών, καθώς και για την κατασκευή τείχους προστασίας συνόρων, λόγω του επείγοντος» [1]. Οι μετανάστες και πρόσφυγες μετατρέπονται σε αποδιοπομπαίοι τράγοι της κρίσης του 2008 (του εικονικού, του κερδοσκοπικού κεφαλαίου ως κεντρικής στρατηγικής συσσώρευσης), σε «επίδοξους λαθρομετανάστες» όταν από την απογραφή του 2001 προέκυψε ότι στην Ελλάδα κατοικούσαν 800.000 μετανάστες και όχι 250.000 που ως τότε ήταν νομιμοποιημένοι. Και είναι καταγεγραμμένη η συμβολή των μεταναστών στην ανάπτυξη των παλαιών κρατών μελών της ΕΕ στα δημόσια έργα υποδομής τα τελευταία 50 χρόνια, τις μεγάλες βιομηχανίες και τα ορυχεία των κρατών αυτών, η προσφορά των γυναικών – μεταναστριών ως οικιακών βοηθών, βοηθών υπερηλίκων και χρόνια ασθενών, καθαριστριών κλπ. στα ίδια κράτη καθώς και η τεράστια συμβολή τους στην αύξηση του πληθυσμού που ενδεικτικά στην ΕΕ των 15  έφτασε από το 1991 έως το 2009 στο 73,7% (95,8% στην Ελλάδα) έναντι της φυσικής αύξησης που ήταν μόλις 26,3% (4,2% στην Ελλάδα) [2]. 


Ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η ευρωενωσιακή Οδηγία για τη φυλάκιση των μεταναστών χωρίς χαρτιά μέχρι και 18 μήνες, του Π.Δ. 81/2009 για την αναμόρφωση του Ασύλου για τους Πρόσφυγες, της ουσιαστικής κατάργησής του, γινόμαστε μάρτυρες της νεοφασιστικής απόφασης του ΣτΕ με την οποία κρίνεται παράνομη η απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από παιδιά μεταναστών  που γεννήθηκαν εδώ και συνεχίζουν να ζουν στην Ελλάδα και των οποίων οι γονείς διαμένουν μόνιμα στη χώρα για τουλάχιστον 5 συνεχή χρόνια κ.ά..

Ο φράχτης στον Έβρο είναι το κυβερνητικό συμπλήρωμα της εγκατάστασης τον Οκτώβρη του 2010 στον Πειραιά, με έξοδα της χώρας μας, δηλαδή των εργαζομένων, περιφερειακού γραφείου της
FRONTEX και δυνάμεων ταχείας επέμβασής του, της συγκατάθεσης να δρα σε κρατικές εγκαταστάσεις απροσπέλαστες ακόμη και για τις ελληνικές αρχές, με καθεστώς ετεροδικίας για το προσωπικό του, με τα ελληνικά δικαστήρια αναρμόδια για τις πράξεις του, μεγαλύτερων προνομίων από αυτά που ισχύουν έως σήμερα για τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ [3] προμηνύοντας τι έρχεται, των μέτρων συνταγματοποίησης της φτώχιας και εξαθλίωσης για τον ευρωπαϊκό νότο με καθολική προστασία και απροκάλυπτη ενίσχυση των συμφερόντων του κεφαλαίου και των διαμαχών του σε βάρος της εργατικής τάξης της χώρας.  
 

Μπροστά σε αυτές τις πρακτικές οφείλουμε να δούμε με περισσή προσοχή τα γεγονότα στους χώρους δουλειάς και κοινωνικής δράσης, μακριά από μικροπολιτικές και συντεχνιακές λογικές. Η ΕΕΔΔΑ καλεί εργαζόμενους και ανέργους, έλληνες και ξένους, γυναίκες και άντρες, να σταθούν στο πλευρό των μεταναστών και προσφύγων για το δικαίωμά τους στο άσυλο, σε ανθρώπινες συνθήκες ζωής στη χώρα μας για όσους θέλουν να μείνουν, για τη διευκόλυνση όλων εκείνων που θέλουν να φύγουν για να πάνε σε άλλες χώρες. Όχι στην Ευρώπη φρούριο. Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι. 
  

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 201
1  


Αναφορές:

[1] Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ, 31/1/2011
[2] Εφημερίδα Αυγή, 23/01/2011, «Στην εισροή μεταναστών οφείλεται σχεδόν το 75% της αύξησης του πληθυσμού της Ε.Ε. 15» του Μανόλη Δρεττάκη. 
[3] Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την επικύρωση της συμφωνίας για το ΦΡΟΝΤΕΞ και το νομοσχέδιο κατά των μεταναστών, 16/12/2010.