Γλώσσα:
PHP  
PHP  
Home arrow Τομείς δράσης arrow Μετανάστες - Πρόσφυγες
Μετανάστες - Πρόσφυγες

 

«ΑΙΓΑΙΟ, ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑΦΟΣ ΑΘΩΩΝ»

 

 

 «Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και όχι τάφος αθώων», «όχι στην κανονικότητα του θανάτου», «ο τόπος που σπουδάζουμε δεν είναι υγρός τάφος ψυχών», «όχι στον εγκλωβισμό και στο ξεσπίτωμα ανθρώπινων ψυχών». Με αυτά τα συνθήματα διαδήλωσαν στις 6 Οκτώβρη στη Λέσβο ο Φοιτητικός Σύλλογος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών, καθώς και τα  εργατικά σωματεία και οι μαζικοί φορείς του νησιού. Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι στα Κύθηρα έτρεχαν να βοηθήσουν, να σώσουν και να περιθάλψουν άλλους μετανάστες που ναυάγησαν κοντά στο νησί τους. Πολλές δεκάδες όμως οι νεκροί και στα δύο ναυάγια.

 

Η ελληνική κυβέρνηση μιλάει για «διαχείριση»! Η μόνη διαχείριση που θα άρμοζε σε μια  χώρα που έχει γνωρίσει την προσφυγιά, είναι να περιθάλπει εκείνους που έχουν ανάγκη, να τους εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσο παραμένουν στο έδαφός της, να εξετάζει τα αιτήματά τους και να τους αποδίδει το νομιμοποιητικό καθεστώς που απορρέει από την ιδιότητά τους,  χωρίς να παίζει παιχνίδια με τις  λέξεις «πρόσφυγας» και «μετανάστης».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΦΡΟΥΡΙΟ!

 Ο Ali Hemin, ο Ali Doaa, ο Ali Rahma, οι γονείς τους και οι δύο μικρές αδερφές τους εδώ και 6,5 χρόνια ζουν στη χώρα μας, όπου βρήκαν καταφύγιο, όπως και χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Το μικρότερο μέλος της οικογένειας μάλιστα, 5 ετών σήμερα, γεννήθηκε στην Ελλάδα. Ο πατέρας δουλεύει περιστασιακά στην οικοδομή, ο 16χρονος γιος εργάζεται ενώ ταυτόχρονα πρέπει να παρακολουθεί και τα μαθήματά του στο 4ο Γυμνάσιο Βύρωνα. Τα δύο από τα αδέλφια του είναι επίσης μαθητές σε Γυμνάσιο και Δημοτικό.

 

Έναν νέο αγώνα έχουν τώρα μπροστά τους για να ακυρωθεί η απόφαση της απέλασης και να παραμείνουν στη χώρα, ώστε τα παιδιά να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους στα ελληνικά σχολεία και η οικογένεια να συνεχίσει απρόσκοπτα τη διαμονή της στη χώρα μας, που τη νιώθουν πλέον σπίτι τους.

 

 Η ιρακινή οικογένεια αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα  όλα αυτά τα χρόνια, από τότε που πήρε το δρόμο της προσφυγιάς, εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στις περιοχές του βόρειου Ιράκ. Το επίδομα που λάμβανε έχει σταματήσει, ενώ τα περιστασιακά μεροκάματα δεν καλύπτουν ούτε βασικές ανάγκες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΣΥΛΟ ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΣΑΙΝΤΟΥ ΚΑΜΑΡΑ!

 

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) ενώνει τη φωνή της με όλους τους συμμαθητές, τους καθηγητές και τους μαζικούς φορείς που ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη στον Σαϊντού Καμαρά.

 

Ο Σαϊντού Καμαρά ήρθε στη χώρα μας ολομόναχος, χωρίς την οικογένειά του, σε ηλικία 15 ετών για να βρει ένα μέλλον καλύτερο από εκείνο που του επεφύλασσε η πατρίδα του, η Γουινέα της Αφρικής. Φοίτησε αυτά τα χρόνια στο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου, αλλά τώρα που ολοκληρώνει τις σπουδές του και ενηλικιώθηκε, το υπουργείο Ασύλου και Μετανάστευσης αποφάσισε πρωτόδικα να απορρίψει την άδεια παραμονής του στη χώρα μας.

 

Ο Σαϊντού Καμαρά είναι ένας νέος που έχει το «μειονέκτημα» να μην έρχεται από εμπόλεμη χώρα, άρα δεν έχει δικαίωμα να θεωρείται πρόσφυγας. Επομένως, είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει στη Γουινέα, όπου θα έχει το μέλλον από το οποίο προσπάθησε να ξεφύγει με τον ερχομό του στη χώρα μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Οι λαοί μπορούν να ζήσουν χωρίς «προστάτες»!

 

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταδικάζει απερίφραστα τη συνέχιση του πολέμου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με μοναδικά θύματα τους δύο λαούς.

 

Καταδικάζουμε τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, των οποίων η διείσδυση στην Ανατολική Ευρώπη με την αθέτηση της συμφωνίας του Μινσκ και η αναγγελία για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ έγινε η αφορμή για την εισβολή αυτή. Μια εισβολή που ξεκίνησε για την «απελευθέρωση» δυο ρωσόφωνων περιοχών και οδήγησε στην «αντίσταση» από τις υπάρχουσες ουκρανικές ναζιστικές ομάδες. Εισβολή που φτάνει ακόμα και στην εκτόξευση ρωσικών απειλών ενάντια στη Φινλανδία και τη Σουηδία σε περίπτωση ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.

 

Καταδικάζουμε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που, παρά τις μεταξύ τους διαφορές και τον αρχικό τους «δισταγμό», τελικά εξοπλίζουν την Ουκρανία με τεράστιο στρατιωτικό υλικό, η καθεμιά ανάλογου ύψους. Δανία και Μεγάλη Βρετανία ζητούν από «εθελοντές» τους να πάνε να πολεμήσουν στον πλευρό των Ουκρανών, και η Κομισιόν, δια στόματος της Προέδρου της, τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στους κόλπους της ΕΕ. Τελικά, κατάφεραν να επιτύχει η Γερμανία αυτό που ονειρευόταν από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: τον εκ νέου στρατιωτικό εξοπλισμό και εκσυγχρονισμό των ένοπλων δυνάμεών της με 100 δις ευρώ και την εμπλοκή της στη σύρραξη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 Το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με χρονοδιάγραμμα σε επίπεδο τριμήνου ανά έτος ως το 2023 το αργότερο, ενισχύει την καταστολή στα σύνορα, εντείνει τις απελάσεις, θεσμοθετεί συντονιστή επιστροφών και νέα επιχειρησιακή στρατηγική, τροποποίηση του κανονισμού Eurodac (για τα δεδομένα που συλλέγονται), ενίσχυση της FRONTEX, αξιόπιστο σύστημα ετοιμότητας και αντίδρασης σε περίπτωση κρίσεων, νομοθεσία για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης (όπως τις ονομάζουν) και ανωτέρας βίας, με την οποία θα καταργείται μέχρι και η Οδηγία για προσωρινή προστασία, πρόβλεψη ενίσχυσης των ΜΚΟ κ.α. Το νέο σύμφωνο αφήνει άθικτο τον «Κανονισμό του Δουβλίνου» και ενισχύει ουσιαστικά την πολιτική του εγκλωβισμού και της καταστολής, ενώ ονομάζει «αλληλεγγύη» το διαμοιρασμό της καταστολής και των απελάσεων.

<< Αρχική < Προηγούμενα 1 2 3 4 5 6 7 Επόμενα > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 55



Δημοσιεύματα 

1995 - 2010

Κατάλογος εδώ