Γλώσσα:
PHP  
PHP  
Home arrow Τομείς δράσης arrow Μέση Ανατολή, Αραβικός Κόσμος
Μέση Ανατολή, Αραβικός Κόσμος

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταγγέλλει τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ με πρωθυπουργό τον Ναφτάλι Μπένετ που, βαδίζοντας στα βήματα του προκατόχου του, δείχνει ότι η αλλαγή της ηγεσίας της χώρας καμία απολύτως αλλαγή δεν φέρνει στην εφαρμοζόμενη πολιτική της, η οποία παραμένει το ίδιο ανάλγητη, επεκτατική, καταπιεστική απέναντι στον παλαιστινιακό λαό. Αντίθετα μάλιστα, βήμα-βήμα προχωρά σε κινήσεις που δείχνουν ότι έχει κατά νου ακόμα και τη χρησιμοποίηση θρησκευτικών μνημείων και τόπων προκειμένου να πετύχει τους διαχρονικούς στόχους όλων των μέχρι σήμερα ισραηλινών κυβερνήσεων.

 

Συγκεκριμένα, λίγες μέρες πριν τη μουσουλμανική Γιορτή της Θυσίας, ισραηλινές αστυνομικές αρχές απώθησαν εκατοντάδες Παλαιστίνιους προσκυνητές, που είχαν πάει να τιμήσουν την επέτειο της προ αιώνων καταστροφής των δύο ναών του Σολομώντα, εκεί όπου αργότερα χτίστηκε το ισλαμικό τέμενος Αλ Άκσα (που οι Εβραίοι αποκαλούν Όρος του Ναού). Στις 18 Ιουλίου, όμως, οι 1.300 Εβραίοι άποικοι που επισκέφτηκαν την αυλή του τεμένους, διευκολύνθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Κι αυτό παρόλο που απαγορεύεται η προσευχή Εβραίων στο συγκεκριμένο χώρο, βάσει της συμφωνίας που έχουν υπογράψει με την Ιορδανία, η οποία έχει αναλάβει εδώ και δεκαετίες την κηδεμονία των ιερών μνημείων και τόπων στην κατεχόμενη πόλη.

Άλλη μια επέτειος της Νάκμπα τιμάται και φέτος από τον παλαιστινιακό λαό κάτω από αντίξοες συνθήκες εξαιτίας της συνεχιζόμενης επεκτατικής πολιτικής του Ισραήλ. Οι ισραηλινές επιθέσεις των πάνοπλων αρχών κατοχής ενάντια στους Παλαιστίνιους, που μόνο τους όπλο έχουν τις πέτρες, συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη με πολλούς νεκρούς και τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά.

 

Μετά τις συνεχιζόμενες αρπαγές παλαιστινιακής γης, τις εξώσεις παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους και τις επεκτάσεις των εποικισμών στη Δυτική Όχθη, η φετινή επέτειος της Νάκμπα σκιάζεται από νέες ισραηλινές επιθέσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, και πιο συγκεκριμένα στο τέμενος Αλ Άκτσα. Εκεί συγκεντρώθηκαν χιλιάδες μουσουλμάνοι για την τελευταία προσευχή της Παρασκευής του Ραμαζανιού, ορισμένοι από τους οποίους πέταξαν πέτρες σε ισραηλινούς στρατιώτες που έκαναν επιδεικτικά την εμφάνισή τους. Οι Ισραηλινοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα. Ο απολογισμός της επίθεσης ήταν 180 παλαιστίνιοι διαδηλωτές και 6 ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίες. 

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καλεί τα μέλη και τους φίλους της σε μαζική και μαχητική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση, που προγραμματίζει η ΕΕΔΥΕ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την Κυριακή 16 Μάη, 6 το απόγευμα και στην πορεία που θα ακολουθήσει στην ισραηλινή και την αμερικάνικη πρεσβεία.

 

Η παρουσία μας στη συγκέντρωση και πορεία είναι αναγκαία όσο ποτέ. Γιατί οι πολεμικές προετοιμασίες των ιμπεριαλιστών σε σχεδόν κάθε γωνιά της γης, για την όσο το δυνατό καλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων τους, οικονομικών και γεωστρατηγικών, δυναμιτίζουν την ειρήνη και ασφάλεια όσων λαών δεν βιώνουν ήδη τη φρίκη του πολέμου.

 

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν δεν ανταγωνίζονται μεταξύ τους, βρίσκουν άλλους εχθρούς για να τους «εκδημοκρατίσουν» και να φέρουν την «ευημερία» στους λαούς με μοναδικό στόχο την καταπάτηση των εδαφών τους, την υφαρπαγή του πλούτου τους, την εξασφάλιση των οδών μεταφοράς του κλεμμένου αυτού πλούτου.

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) τιμά και φέτος τη 17η Απρίλη, Ημέρα των Παλαιστινίων Φυλακισμένων στις φυλακές του Ισραήλ.

 

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους 4.500 παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, ανάμεσά τους και 155 παιδιά, που κρατούνται σήμερα στις ισραηλινές φυλακές ενώ οι αρχές ασφαλείας του Ισραήλ παραβιάζουν καθημερινά και αδιάλειπτα κάθε τους ανθρώπινο δικαίωμα, όπως αυτό της υγείας. Στην εποχή της πανδημίας που μαστίζει τον πλανήτη, το Ισραήλ στερεί τα μέτρα προστασίας της υγείας των φυλακισμένων Παλαιστινίων.

 

Εκείνο, όμως, που πραγματικά συγκλονίζει είναι η συμπεριφορά του κράτους του Ισραήλ  απέναντι στα παιδιά. Από το 2000, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και της 4ης Συνθήκης της Γενεύης για την Προστασία των Αμάχων, το Ισραήλ συνέλαβε και φυλάκισε περίπου 12.000 παιδιά της Παλαιστίνης, ακόμα και 6χρονα, που κρατήθηκαν στους ίδιους χώρους με ενήλικες κρατούμενους, ενώ κάθε χρόνο φέρνει μπροστά στα ισραηλινά στρατιωτικά δικαστήρια 500-700 παιδιά.

Η επέτειος της 30 Μάρτη τιμάται φέτος στον απόηχο της παραπομπής του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου σε βάρος των Παλαιστινίων. Παραπομπή που διόλου δεν φαίνεται να πτοεί το Ισραήλ το οποίο συνεχίζει την ίδια δολοφονική, επεκτατική, καταπιεστική πολιτική.  

Ο παλαιστινιακός λαός θυμάται την επέτειο για τη Γη του, ενώ την ίδια στιγμή οι «απαλλοτριώσεις γης» και οι κατεδαφίσεις παλαιστινιακών οικισμών συνεχίζονται για να απλωθούν σ’ αυτούς ισραηλινοί εποικισμοί. Οι συλλήψεις και φυλακίσεις ανθρώπων που αγωνίζονται για το δίκιο τους σε ισραηλινές φυλακές κάτω από άθλιες συνθήκες, γίνονται ολοένα και πιο αδιανόητες, αφού έφτασαν στο σημείο να συλλαμβάνουν και παιδιά, 8 και 10 ετών, για «αντίσταση κατά της αρχής». Όσο για την πανδημία, που μαστίζει τον παλαιστινιακό λαό, αρνούνται να πάρουν οποιοδήποτε μέτρο για την προστασία του.

<< Αρχική < Προηγούμενα 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενα > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 10 - 18 από 108

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διαβάστε εδώΠρόγραμμα "ΑΝΑΔΟΧΗΣ" παιδιών από την Παλαιστίνη