Γλώσσα:
PHP  
PHP  
Home arrow Τομείς δράσης arrow Μέση Ανατολή, Αραβικός Κόσμος
Μέση Ανατολή, Αραβικός Κόσμος

15 Μάη 1948 – 15 Μάη 2022. 74 χρόνια Νάκμπα. Ολοκληρωτική καταστροφή της Παλαιστίνης

 

 

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) χαιρετίζει την επέτειο της Νάκμπα και δηλώνει αποφασισμένη να σταθεί στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού στο δίκαιο αγώνα του ενάντια στο κράτος του Ισραήλ.

 

Η Νάκμπα, η ολοκληρωτική καταστροφή της Παλαιστίνης από το Ισραήλ, είναι μια αιματοβαμμένη επέτειος που τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Μάη, για να υπενθυμίζει τους αγώνες του παλαιστινιακού λαού ενάντια στο παντοδύναμο ισραηλινό κράτος. Παντοδύναμο γιατί στηρίζεται από όλους τους ιμπεριαλιστές της γης, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη σιωπηρή συναίνεση του ΟΗΕ, που συνεχίζει να αποδέχεται την καταστρατήγηση των ίδιων του των αποφάσεων για τη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος.

 

Το 1947 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε την αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων που βρίσκονταν στην Παλαιστίνη σαν επικυρίαρχοι από το 1920, και τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, ενός αραβικού και ενός εβραϊκού, που θα ήταν δεμένα μεταξύ τους οικονομικά.

 

Το 1948 ανακηρύχτηκε επίσημα η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, χωρίς όμως να ανακηρυχτεί ταυτόχρονα και η ίδρυση του κράτους της Παλαιστίνης. Στις 15 Μάη του ίδιου χρόνου, οι Ισραηλινοί ξεκίνησαν μια ευρείας κλίμακας εθνοκάθαρση σε 531 χωριά και πόλεις, με αποτέλεσμα 15.000 Παλαιστίνιοι να δολοφονηθούν και 950.000 (περίπου τα 2/3 του παλαιστινιακού πληθυσμού) να εκτοπιστούν άλλοι σε γειτονικές χώρες και άλλοι σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Η Νάκμπα είχε ξεκινήσει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συλλυπητήριο μήνυμα στη Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα για τη δολοφονία της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου

 

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) έστειλε το παρακάτω συλλυπητήριο μήνυμα στη Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα για τη δολοφονία της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Shireen Abu Akhel.

Αθήνα, 13 Μάη 2022

Προς τη Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα

Προς τον Επιτετραμμένο της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα

 

Αγαπητοί φίλοι,

Παρακαλούμε δεχθείτε τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) για τη δολοφονία της Παλαιστίνιας ανταποκρίτριας του «Al Jazeera», Shireen Abu Akhel, η οποία δολοφονήθηκε πρόσφατα από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. Ήταν μια αναίτια δολοφονία, που ήρθε να προστεθεί στον τραγικό κατάλογο δεκάδων άλλων δολοφονιών αγωνιστών, άμαχων, ακόμα και παιδιών της Παλαιστίνης, τους τελευταίους μόνο μήνες.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων εκείνων που στέκονται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για το νέο αυτό έγκλημα, που διέπραξε το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ. Είναι ένα έγκλημα σε βάρος ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού, ο οποίος αγωνίζεται για να έχει το δικαίωμα να ζει στη δική του ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη πατρίδα, στα σύνορα του ’67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

17 Απρίλη: Ημέρα Παλαιστινίων Φυλακισμένων στις Φυλακές του Ισραήλ

 

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) στέλνει αγωνιστικό χαιρετισμό στους 4.450 παλαιστίνιους φυλακισμένους στις φυλακές του Ισραήλ, ανάμεσά τους 32 γυναίκες, 160 παιδιά και 530 που βρίσκονται σε διοικητική κράτηση, που αγωνίζονται με ασίγαστο πείσμα ενάντια στην καταπιεστική ισραηλινή πολιτική που τους στερεί κάθε ανθρώπινο δικαίωμα.

 

Από το 1967, στο Ισραήλ λειτουργούν δυο ξεχωριστά νομικά συστήματα στην ίδια περιοχή. Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη οι ισραηλινοί έποικοι υπόκεινται στο πολιτικό ποινικό δίκαιο του Ισραήλ, ενώ οι Παλαιστίνιοι της ίδιας περιοχής, ανήλικοι και ενήλικοι, ζουν σε καθεστώς στρατιωτικού νόμου. Το Ισραήλ είναι το μόνο κράτος στον κόσμο που εφαρμόζει μια νομική τακτική που του δίνει τη δυνατότητα αυτόματα και συστηματικά να προσάγει σε στρατιωτικά δικαστήρια κάθε χρόνο 500-700 παιδιά της Παλαιστίνης κάτω των 18 ετών, τα οποία στερούνται παντελώς το δικαίωμα μιας δίκαιης δίκης και προστασίας. Από το 2000, 13.000 παιδιά, ακόμα και 6χρονα, έχουν συλληφθεί με βίαιο τρόπο, έχουν εκφοβιστεί με ανακρίσεις, έχουν κρατηθεί σε απομόνωση από τις ισραηλινές στρατιωτικές αρχές, χωρίς το δικαίωμα να έρθουν σε επαφή με τους γονείς τους, οι οποίοι πολλές φορές χάνουν τα ίχνη τους κατά τη μεταφορά τους από φυλακή σε φυλακή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

 

30 ΜΑΡΤΗ  Ημέρα Παλαιστινιακής Γης

 

Το Μάρτη του 1976 οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν τη δήμευση 5.500 εκταρίων παλαιστινιακής γης στη Γαλιλαία εντάσσοντάς τη σε «κλειστή στρατιωτική ζώνη», ενώ αργότερα στα εδάφη αυτά έχτισαν νέους, παράνομους εποικισμούς. Στις 30 Μάρτη του ίδιου χρόνου, παλαιστίνιοι κάτοικοι του Ισραήλ πραγματοποίησαν ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στη νέα αυτή αρπαγή της γης τους. Η ισραηλινή αστυνομία απάντησε με τη γνωστή της πρακτική: δολοφόνησε 6 Παλαιστίνιους, τραυμάτισε άλλους 96 και συνέλαβε πάνω από 300.

 

Η βάναυση αυτή αντίδραση των ισραηλινών αρχών κατοχής είχε στόχο τον εκτοπισμό των παλαιστινίων κατοίκων του Ισραήλ από τη γη τους, την καθυπόταξή τους στο ισραηλινό κράτος κάτω από μια βάναυση στρατιωτική κατοχή, τον «εξουδαϊσμό» της Γαλιλαίας και τη βίαιη αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης των Αράβων οι οποίοι με μαζικούς αγώνες αντιπάλευαν την ισραηλινή κατοχή των εδαφών τους.

 

Η 30 Μάρτη έχει από τότε αποτυπωθεί στη συλλογική μνήμη του παλαιστινιακού λαού  σαν μια θλιβερή ανάμνηση της ισραηλινής αδικίας και καταπίεσης, σαν μέρα διαμαρτυρίας που ενώνει όλο τον παλαιστινιακό λαό στον αγώνα του για αυτοδιάθεση και εθνική απελευθέρωση, ενάντια στην ισραηλινή κατοχή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η 29 Νοέμβρη τιμάται κάθε χρόνο από τους αντιιμπεριαλιστές ολόκληρης της γης σαν Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης. Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) ενώνει τη φωνή της μαζί τους και χαιρετίζει τον για πάνω από 70 χρόνια ασταμάτητο αγώνα του για μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

 

Η επέτειος αυτή βρίσκει τον παλαιστινιακό λαό κάθε χρονιά σε ακόμα πιο δύσκολη κατάσταση από την προηγούμενη. Αιτία γι’ αυτό δεν είναι άλλη από την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, που έχει επιβληθεί διά ροπάλου σε παγκόσμια κλίμακα σε όλους τους λαούς, ανάμεσά τους και στον παλαιστινιακό.

<< Αρχική < Προηγούμενα 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενα > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 108

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διαβάστε εδώΠρόγραμμα "ΑΝΑΔΟΧΗΣ" παιδιών από την Παλαιστίνη