Γλώσσα:
PHP  
PHP  
Home arrow Τομείς δράσης arrow Μέση Ανατολή, Αραβικός Κόσμος
Μέση Ανατολή, Αραβικός Κόσμος

ΨΗΦΙΣΜΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ

 

 

 Εμείς, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα, Παρασκευή 7 Απρίλη 2023, στα γραφεία της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), για να ενημερωθούμε για τις πολιτικές εξελίξεις στη Λατινική Αμερική σε συνδυασμό με το χρονιάτικο πασχαλινό παζάρι μας, καταγγέλλουμε ομόφωνα τις συνεχιζόμενες δολοφονικές επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής ενάντια στους αγωνιζόμενους Παλαιστίνιους.

 

Συγκεκριμένα, χθες 6 Απρίλη, ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο ιερό τέμενος Αλ Άκσα πριν την πρωινή προσευχή και επιτέθηκαν βίαια στους εκατοντάδες παραβρισκόμενους νεαρούς Παλαιστίνιους με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 12 και 350 να συλληφθούν. Το πρόσχημα για την επίθεση ήταν ότι οι Παλαιστίνιοι, που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, ετοίμαζαν «ταραχές» για να αποτρέψουν την πρόσβαση στο τέμενος φανατικών εβραίων προσκυνητών ενόψει του εβραϊκού Πάσχα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

30 Μάρτη: Ημέρα Παλαιστινιακής Γης

 

 Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) χαιρετίζει την επέτειο της Ημέρας Παλαιστινιακής Γης, που τιμάται από τον παλαιστινιακό λαό κάθε χρόνο στις 30 Μάρτη, για να μην ξεχνούν οι παλιότεροι και για να διδάσκονται οι νεότεροι τα πραγματικά γεγονότα αυτής της αιματοβαμμένης επετείου με αφετηρία το Μάρτη του 1976. Τότε οι κατοχικές ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν τη δήμευση 5.500 εκταρίων παλαιστινιακής γης στη Γαλιλαία και ακολούθησαν δολοφονίες, τραυματισμοί και συλλήψεις αμάχων Παλαιστίνιων που διαδήλωναν ειρηνικά διαμαρτυρόμενοι για τη νέα αυτή απαλλοτρίωση της γης τους.

 

Η μείωση, όμως, της παλαιστινιακής γης ξεκίνησε το 1947, όταν η Βρετανία, που τότε έλεγχε την Παλαιστίνη, ζήτησε από τον ΟΗΕ να καθορίσει το καθεστώς της περιοχής. Ο ΟΗΕ παραχώρησε στην Παλαιστίνη το 56,47% των εδαφών της περιοχής, ποσοστό που το 1948 μειώθηκε στο 48%, ενώ το 1967, μετά από χρόνια αρπαγών γης, απέμεινε στην Παλαιστίνη το 22%, για να φτάσει το 2014 στο 12%.

 

Από τότε μέχρι και σήμερα η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια βάρβαρη επεκτατική πολιτική με απαλλοτριώσεις, εξώσεις, κατεδαφίσεις παλαιστινιακών οικισμών. Και όσο οι εποικισμοί απλώνονται ολοένα και περισσότερο, τόσο οι έποικοι γίνονται ολοένα και πιο βίαιοι απέναντι στους Παλαιστίνιους, αποθρασυμένοι από την ανοχή των ΗΠΑ και της ΕΕ. Και σαν επιστέγασμα αυτής της κατάστασης, το ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνεσέτ) εγκρίνει νομοσχέδιο με το οποίο οι  άραβες πολίτες του Ισραήλ χάνουν την υπηκοότητά τους και απελαύνονται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σε περίπτωση που καταδικαστούν από τα ισραηλινά δικαστήρια για «εθνικιστικές επιθέσεις σε βάρος άλλων ισραηλινών πολιτών». 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

 

Δελτίο τύπου: Εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης

 

 

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνουν διεθνιστική εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης την Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2023, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος).

 

Θα μιλήσει(μέσω τηλεδιάσκεψης) ο Άκελ Τακάζ, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης, συντονιστής Μέσης Ανατολής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ).

 

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Γιουσέφ Ντόρχομ, επιτετραμμένος της πρεσβείας του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα, καθώς και εκπρόσωποι της ΕΕΔΥΕ και της ΕΕΔΔΑ αντίστοιχα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 


 

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ


Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταγγέλλει τις νέες δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ στον καταυλισμό της πόλης Τζενίν και σε άλλες πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Ο απολογισμός αυτής της επίθεσης ήταν 11 νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και μία γυναίκα 60 ετών, γεγονός που δείχνει ότι σκοπός των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής δεν ήταν να χτυπήσουν παλαιστινιακούς θύλακες αντίστασης, σύμφωνα με τις πάγιες δηλώσεις τους, αλλά να δολοφονήσουν όποιον βρισκόταν στο πέρασμά τους, τακτική που αποδεικνύεται από τα δακρυγόνα που έριξαν σκόπιμα στην παιδιατρική κλινική της Τζενίν.


Στις άμεσες και δυναμικές αντιδράσεις των Παλαιστινίων η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου απάντησε με αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ!


Δεν έχει ακόμα ορκιστεί η επανεκλεγμένη ισραηλινή κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας επισκέφτηκε το τέμενος Αλ Άκσα, στην Πλατεία Τεμένους της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ, το οποίο διέπεται από ειδικό καθεστώς. Το Αλ Άκσα χτίστηκε στην ίδια θέση των δύο ναών του Σολομώντα και θεωρείται ιερός τόπος για τους Παλαιστίνιους, τον οποίο απαγορεύεται να επισκέπτονται και να προσεύχονται οι Εβραίοι, βάσει της συμφωνίας Ισραήλ-Ιορδανίας, στην οποία έχει ανατεθεί, εδώ και δεκαετίες, η κηδεμονία των ιερών μνημείων και τόπων στην κατεχόμενη πόλη.


Η ισραηλινή κυβέρνηση έκανε ξεκάθαρο ότι θα επιδιώξει την παραπέρα αύξηση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη και την προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών Ιουδαίας και Σαμάρειας (όπως αποκαλούν οι Ισραηλινοί τη Δυτική Όχθη), με την αναγνώριση των δύο εποικισμών που ήδη έχουν χτιστεί στην περιοχή, αγνοώντας με αυτό τον τρόπο τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ για την απαγόρευση της επέκτασης των εποικισμών. Τις απειλές ακολούθησαν καθημερινές εισβολές των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής σε προσφυγικούς καταυλισμούς και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές μεγάλων πόλεων καθώς και οι απάνθρωπες κατεδαφίσεις παλαιστινιακών σπιτιών και ισοπέδωση ολόκληρων χωριών της Δυτικής Όχθης, τις οποίες σκοπεύουν, σύμφωνα με δηλώσεις τους, να μετατρέψουν σε πεδία βολής του στρατού. Έτσι έδειξαν πόσο σέβονται την ίδια τους τη συμφωνία, που υπέγραψαν με την Παλαιστινιακή Αρχή, ότι η Δυτική Όχθη θα παραμείνει καθαρά παλαιστινιακή περιοχή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

<< Αρχική < Προηγούμενα 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενα > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 116

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διαβάστε εδώΠρόγραμμα "ΑΝΑΔΟΧΗΣ" παιδιών από την Παλαιστίνη