Γλώσσα:
Home arrow Τελευταία νέα
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021. Όλοι στις 6 Μάη, στις 10 το πρωί, στο Σύνταγμα!

Οι Σύνοδοι του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν με τη συμμετοχή αμερικανο-ευρωπαίων υπουργών, προετοιμάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη και το έδαφος για νέα δεινά για τους λαούς της γης. Ο αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων σε  μια προσπάθεια να εκβιάσει την Τουρκία για να παραμείνει στους κόλπους της δυτικής «συμμαχίας». Η Τουρκία, από τη μεριά της, συνεχίζει τις επιθέσεις της ενάντια στη Συρία με την ένοχη σιωπή των απανταχού ιμπεριαλιστών. Το Ισραήλ βάζει εμπόδια στις εκλογές της Παλαιστίνης, απαγορεύοντας τη συμμετοχή των Παλαιστινίων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Η ελληνική κυβέρνηση, συνεχίζοντας στα ίδια επικίνδυνα μονοπάτια με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο ενδεχόμενων ΝΑΤΟικών επιθέσεων ενάντια στον προαιώνιο εχθρό, τη Ρωσία.

 

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στη διεθνή σκηνή, που οι ιμπεριαλιστές έχουν μετατρέψει σε σκακιέρα, την ίδια αυτή περίοδο, που η παγκόσμια εργατική τάξη γιορτάζει την 1η Μάη, οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου, τοις των ιμπεριαλιστών ρήμασι πειθόμενοι, ετοιμάζουν νέα επίθεση σε όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν αφήσει αλώβητα με το χτύπημα του συνδικαλισμού, του απεργιακού δικαιώματος, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, του 8ωρου, του 5θήμερου.

Διαβάστε περισσότερα...
17 Απρίλη: Ημέρα Παλαιστινίων Φυλακισμένων στις φυλακές του Ισραήλ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) τιμά και φέτος τη 17η Απρίλη, Ημέρα των Παλαιστινίων Φυλακισμένων στις φυλακές του Ισραήλ.

 

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους 4.500 παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, ανάμεσά τους και 155 παιδιά, που κρατούνται σήμερα στις ισραηλινές φυλακές ενώ οι αρχές ασφαλείας του Ισραήλ παραβιάζουν καθημερινά και αδιάλειπτα κάθε τους ανθρώπινο δικαίωμα, όπως αυτό της υγείας. Στην εποχή της πανδημίας που μαστίζει τον πλανήτη, το Ισραήλ στερεί τα μέτρα προστασίας της υγείας των φυλακισμένων Παλαιστινίων.

 

Εκείνο, όμως, που πραγματικά συγκλονίζει είναι η συμπεριφορά του κράτους του Ισραήλ  απέναντι στα παιδιά. Από το 2000, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και της 4ης Συνθήκης της Γενεύης για την Προστασία των Αμάχων, το Ισραήλ συνέλαβε και φυλάκισε περίπου 12.000 παιδιά της Παλαιστίνης, ακόμα και 6χρονα, που κρατήθηκαν στους ίδιους χώρους με ενήλικες κρατούμενους, ενώ κάθε χρόνο φέρνει μπροστά στα ισραηλινά στρατιωτικά δικαστήρια 500-700 παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα...
30 ΜΑΡΤΗ Ημέρα της Παλαιστινιακής Γης

Η επέτειος της 30 Μάρτη τιμάται φέτος στον απόηχο της παραπομπής του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου σε βάρος των Παλαιστινίων. Παραπομπή που διόλου δεν φαίνεται να πτοεί το Ισραήλ το οποίο συνεχίζει την ίδια δολοφονική, επεκτατική, καταπιεστική πολιτική.  

Ο παλαιστινιακός λαός θυμάται την επέτειο για τη Γη του, ενώ την ίδια στιγμή οι «απαλλοτριώσεις γης» και οι κατεδαφίσεις παλαιστινιακών οικισμών συνεχίζονται για να απλωθούν σ’ αυτούς ισραηλινοί εποικισμοί. Οι συλλήψεις και φυλακίσεις ανθρώπων που αγωνίζονται για το δίκιο τους σε ισραηλινές φυλακές κάτω από άθλιες συνθήκες, γίνονται ολοένα και πιο αδιανόητες, αφού έφτασαν στο σημείο να συλλαμβάνουν και παιδιά, 8 και 10 ετών, για «αντίσταση κατά της αρχής». Όσο για την πανδημία, που μαστίζει τον παλαιστινιακό λαό, αρνούνται να πάρουν οποιοδήποτε μέτρο για την προστασία του.

Διαβάστε περισσότερα...
ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΔΙΚΟ!

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) χαιρετίζει την απόφαση της επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, Φάτου Μπενσούντα, να ξεκινήσει έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου των ισραηλινών αρχών κατά της ανθρωπότητας και σε βάρος των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας με αφορμή τις δολοφονικές βομβιστικές επιθέσεις ενάντια στις περιοχές αυτές το 2014.

Η εξέλιξη αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση και αγανάκτηση των ισραηλινών αρχών κατοχής και είχε απορριφθεί από τις ΗΠΑ, ενώ από τη μεριά της, η Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε ικανοποιημένη.

Έχει κάθε δικαίωμα η Παλαιστινιακή Αρχή να αισθάνεται ικανοποίηση. Ακόμα και αυτή η αργοπορημένη απόφαση, την κατάληξη της οποίας κανείς δεν γνωρίζει, είναι πολύ σημαντική για τον παλαιστινιακό λαό αφού, έστω και λεκτικά, καταδικάζει τη βαρβαρότητα του στρατοκρατικού Ισραήλ ενάντια σε έναν άοπλο λαό που αγωνίζεται για τα δίκια του οπλισμένος με πέτρες.

Διαβάστε περισσότερα...
8 ΜΑΡΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) στέλνει ολόθερμο αγωνιστικό χαιρετισμό στις γυναίκες ολόκληρης της γης με την ευκαιρία της 8ης του Μάρτη, ημέρας αφιερωμένης στο «άλλο μισό του ουρανού», όπως τις αποκάλεσε ο ποιητής.

 

Η φετινή επέτειος τιμάται όμως σε πολύ δύσκολες συνθήκες για την εργατική τάξη τόσο της χώρας μας όσο και παγκόσμια. Η παρατεταμένη παγκόσμια οικονομική κρίση, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που εξαπολύουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και που δεν τελειώνουν ποτέ και πουθενά έχουν δημιουργήσει ένα πλέγμα αντιδημοκρατικό και αντιλαϊκό.

 

Τα εργασιακά δικαιώματα έχουν μπει στη μέγγενη της ανεργίας, της ανασφάλειας, της απόλυσης. Η δουλειά από το σπίτι, που εξαπλώνεται με το πρόσχημα της πανδημίας, κατοχυρώνει στην πράξη τη μισή πληρωμή και μισή ασφάλιση, το χτύπημα του οχτάωρου και πενθήμερου.

Διαβάστε περισσότερα...